Türkiye Covid-19 Salgınında Nakit Desteği Konusunda Sınıfta Kaldı
DİSK-AR'ın yapmış olduğu araştırmaya göre Türkiye, koronavirüs salgınında vatandaşlarına en az nakit desteği veren ülke oldu.
DİSK-AR Araştırma Merkezi'nin hazırladığı
"Dünyada ve Türkiye'de Covid-19'un Sosyal ve Ekonomik Etkileri ile Mücadeleye Ayrılan Kaynaklar" isimli rapora göre, Türkiye salgınla mücadelede nakit desteği konusunda sonlarda yer aldı.
Rapora göre 2020 yılında dünyada toplam 7,9 trilyon dolar nakit
destek harcaması yapıldı. Nakit desteklerinin ülke gruplarına göre dağılımında ise eşitsizlik ortaya çıktı. Zengin ülkeler vatandaşlarına Covid-19 salgının neden olduğu ekonomik sıkıntıları aşmalarında yardımcı olmak için gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 12,7 nakit harcama ve gelir desteğinde bulunurken, orta gelirli ülkelerde bu oran 3,6 oldu. Yoksul ülkelerde oran 1,6'ya düşerken
Türkiye’nin oranı 1,1 olarak hesaplandı.
Vatandaşlarına en yüksek gelir desteğinde bulunan ülke grubu 6 trilyon dolar ile 10 G20 ülkesi oldu. Türkiye G20 ülkeleri arasında gelir ve harcama desteği en düşük ülke oldu. Türkiye'nin toplam gelir ve harcama desteği sağlık harcamaları da dahil 7,6 milyar dolar oldu. Dünya genelinde 7,9 trilyon dolarlık küresel gelir desteği ve nakit harcamanın içinde Türkiye'nin karşılığı yalnızca
binde 1 oranında kaldı.
Salgın döneminde nakit harcama ve gelir desteğinin GSYH payının en fazla olduğu ülke 19,1 ile
Yeni Zelanda olurken onu yüzde 16,7 ile
ABD, yüzde 16,2 ile
İngiltere ve yüzde 16,1 ile
Avustralya, Yeni Zelanda’yı izledi.
Oranın en düşük olduğu ülkeler ise
Meksika, Türkiye ve
Arnavutluk oldu. Meksika’da nakit harcamaların ve gelir desteklerinin GSYH içindeki payı yüzde 0,7 olurken Türkiye ve Arnavutluk’un Covid-19 döneminde nakit harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 1,1 düzeyinde olarak hesaplandı.