Yayınlanma: 3 Haziran 2020 16:40
Güncellenme: 18 Ocak 2025 12:30
Ülkemiz koronavirüs salgınıyla mücadele ederken 7 şehrimizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tekrardan patlak verdi. Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl, Erzincan ve en son Tokat'ta hasta sayılarının yükseldiği belirtildi.
Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl ve en son da Erzincan ve Tokat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastaları görülmeye devam ediyor. Erzincan'da bu yıl son bir ayda 17 kişi KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındı. Sivas'ta ise 40 hastanın bulunduğunu ifade edildi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Zafer Parlak ise şehirde 30'dan fazla hastanın yatarak tedavi aldığını ifade etti. Hala klinikte bulunan 11 hasta olduğunu ifade eden Parlak, "Durumu çok ağır ilerleyen bir hastamız yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.
Elazığ'daki Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili de şu ifadeleri kullandı:
''Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, Türkiye'de ilk defa 2002'de görülen hastaların ardından tanındı ve kesin tanı koyulması üzerine ülkemizde birçok bölgeden hastalar kaydedildi. İlk olarak Tokat ve Kelkit Vadisi sahasında ortaya çıkan vakaların ardından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hala varlığını sürdürüyor ve her sene birçok insanı hasta ediyor.
Hastanemize Erzincan'ın ilçeleri ile beraber komşu illerden (Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl) başvurular alıyoruz. Temmuz sonuna dek hastaların devam edeceği düşüncesindeyiz.''
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, bu sene kene popülasyonunun yükselmesinde tarımsal ve hayvansal ilaçlamanın azalmasının da etkisi olduğunu ifade ederek , ''Koronavirüs sebebiyle tarım ve hayvancılık çalışmalarındaki düşüş ve yeterli ilaçlamaların olmaması da kene popülasyonunu artırdığını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.