Türkiye'de Yeni Üniversite Modelleri
Yükseköğretimde kaliteyi artırmak ve kalitenin sürekli geliştirilebilmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı'na üç tip yeni üniversite modeli sunuldu.
"Yükseköğretim Reformu Cumhurbaşkanlığı Politika Belgesi Taslağı" olarak hazırlanan model kapsamında ‘tematik’, ‘sınırlı alanda uzmanlaşmış’ ya da ‘çok yönlü üniversite’ olmak üzere üç tip yeni üniversite modeline yer verildi.
Kurulun resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hazırlanan yeni modelin yükseköğretim sisteminin tüm kademelerinde kalite kültürünün yerleşmesi ve kalitenin sürekli olarak geliştirilebilmesi üzerinde kurgulandığı kaydedildi.
Hazırlanan taslak kapsamında;
yükseköğretimin yönetimi, planlaması, koordinasyonu ve denetimine yönelik yeni bir yapılanma modeli öneriliyor. Yükseköğretimde çeşitliliğin özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik çeşitli prensiplerle hazırlanan bu yeni modele ilişkin yapılan açıklamada;
"Meslek yüksekokullarına ilişkin yeni bir yapılanma modeli önerisine yer verilmiş, açık öğretim sisteminin yaşam boyu öğrenme anlayışı çerçevesinde yeniden ele alındığı bir model önerisi ortaya konulmuştur. Taslakta yabancı dil öğretimi ve yabancı dilde öğretim konusunda niteliğin artırılmasına yönelik çeşitli prensiplere yer vermiştir." söylemlerine yer verildi.
Yükseköğretim Reformu Politika Belgesi'ne göre tüm devlet üniversitelerinde, üniversite konseyleri oluşturulacak. Konsey, üniversiteye hizmet eden ve toplumla üniversite arasında köprü görevi üstlenen kişilerden oluşacak.
Yapılan yeni tip modelleme kapsamında; üniversiteler ‘devlet’, ‘vakıf’ ve ‘özel’ olarak konumlanıp ‘tematik’, ‘sınırlı alanda uzmanlaşmış’ ya da ‘çok yönlü üniversite' olarak yeniden yapılandırılacak. Meslek yüksekolularını, her bölgede kurulacak olan ‘Bölgesel Mesleki Eğitim Üniversiteleri’ne bağlanarak her bir ön lisans programının en az bir sektörel destekçisi olması sağlanacak.
Açık öğretim sistemi ise yaşam boyu öğrenme prensibi ile yeniden şekillenecek. Bu kapsamda ölçme ve değerlendirme süreci zenginleştirilirken kalitenin artırılması amacıyla açık öğretim üniversiteleri için yeni bir model kurgulanacak.
Modelde ek olarak yabancı dil yaptırımı uygulanacak. Yabancı dil öğreniminin desteklenmesi ve işlevsel olmadığı tespit edilen programlarda gerekli sınırlandırmaların yapılabilmesi gibi çeşitli temalara yer verildi.
[embed]https://twitter.com/CBegitimogretim/status/1273588736207527936[/embed]