Türkiye’den Fransa’ya Doğu Akdeniz Uyarısı!
Türkiye’den Fransa’ya Doğu Akdeniz uyarısı geldi. Türkiye’nin faaliyet yürüttüğü Doğu Akdeniz’de ortak tatbikat yapma kararı alan 4 ülkeden biri olan Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne savaş uçaklarını konuşlandırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise Fransa’nın bu hamlesine sert tepki gösterdi. Aksoy, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkü'nü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır" dedi.
Bilindiği üzere Türkiye,
NAVTEX ilan ederek
Doğu Akdeniz’de Oruç Reis sismik araştırma gemisi ile faaliyet göstermeye başlamıştı. Türkiye’nin yürüttüğü çalışmaya Yunanistan tepki göstermiş ve karşı NAVTEX ilan etmişti. Yunanistan, bu ilan ile birlikte Türkiye’nin yasa dışı faaliyetlerini durdurmasını istemişti. Ancak Türkiye, yasa dışı bir durum olmadığını belirterek ikinci bir
NAVTEX ilan etmiş ve çalışmalarına kaldığı yerden devam etmişti.
Savaş Uçaklarını Konuşlandırdı
Dün ise flaş bir gelişme oldu.
Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi 26-28 Ağustos tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de ortak tatbikat yapma kararı aldı. Bu durumu tehdit olarak algılayan Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye cesareti test edilecek bir ülke değil” demişti.
Bu açıklamaların ardından Fransa,
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne destek verdiğini göstermek amacıyla savaş uçaklarını Rum Kesimi’ne konuşlandırdı. Fransa’nın bu hamlesine
Dışişleri Bakanlığı’ndan çok sert bir tepki geldi. Bakanlık Sözcüsü Aksoy, Fransa’nın bu davranışı ile bölgedeki gerilimi arttırdığına dikkat çekerek, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkü'nü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır" ifadelerini kullandı.
Antlaşmalara Aykırı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransız savaş uçaklarının Rum Kesimi’ne inmesine ilişkin soruyu yazılı bir açıklamayla yanıtladı. Fransız askeri uçaklarının, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’yle birlikte gerçekleştirilen tatbikat bahanesiyle Rum Kesimi’ne inmesi ve bu uçakların geçici veya sürekli olarak adaya konuşlandırılmasının, 1960 Antlaşmaları’na aykırı olduğunu vurgulayan Aksoy, şunları dile getirdi:
"Kıbrıs Adası'nın garantörü olmayan Fransa, bu tutumuyla,
Doğu Akdeniz'deki mevcut gerginliklerden sorumlu olan Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik etmektedir. Bir kez daha hatırlatıyoruz: Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkü'nü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır."