Türkiye’nin Antarktika'da İşi Ne?
Türkiye’nin Antarktika'da İşi Ne? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak Antarktika'nın geleceğinde söz sahibi olmak istediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği Antarktika projesinin temelleri 2017'de atılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazartesi günü Ankara'da düzenlenen
TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri töreninde yaptığı açıklamada "Kutuplarda ülkemizin bayrağını dalgalandıran Türkiye Antarktika bilimsel araştırma kampı da kuruldu" dedi ve şunları söyledi:
"Kamp bünyesindeki meteoroloji istasyonu faaliyete geçti ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın deniz tabanı haritalandırması tamamlandı.”
"Konuyu İngiltere Başbakanı
Boris Johnson'la da görüştüm ve belki de İngiltere ile birlikte orada bu çalışmayı daha da yaygınlaştırarak sürdüreceğiz.
“Nihai hedefimiz Antarktika Anlaşmalar Sistemi'nde gözlemci ülke statüsünden danışman ülke statüsüne geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır."
Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi, Cumhurbaşkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uygulama Araştırma merkezi (PolReC) koordinesinde yürütülüyor. Projenin sefer liderliğini İTÜ Öğretim Üyesi
Doç Dr Burcu Özsoy yapıyor. Türkiye, Şubat 2019'da 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Antarktika'daki
Horseshoe Adası'nda geçici Türk Bilimsel Araştırma Kampı kurdu. İTÜ PolRec internet sitesinde araştırmanın misyonuyla ilgili şu ifadeler var: “Kutup bölgelerinin geleceği hakkında ülkemizin söz sahibi olması ve görünürlüğünün sağlanması için çalışmalar yapılarak İTÜ ve Türkiye'deki diğer üniversitelerdeki araştırmacılar ile ilgili ulusal ve uluslararası bilim, araştırma, geliştirme, sanayi ve otorite sahibi kuruluşlar arasında bir arayüz görevi üstlenilmesi, aynı zamanda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmektir.
" Sanayi ve
Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 25 Şubat 2019'da attığı tweetlerde Antarktika'dan fotoğraflar paylaşıp "Antarktika'da al sancağımız göndere çekildi. 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Türkiye'nin beyaz kıtadaki geçici üssünü kurduk. 14 bin kilometre uzakta Horseshoe Adası'nda kurduğumuz Türk Bilimsel Araştırma Kampı bilim insanlarımıza 3 yıl boyunca yaz sezonunda ev sahipliği yapacak" yazmıştı.