Uzmanlar Uyardı: “Grip Salgını Kapıda!”
Uzmanlar yakın tarihte başlayacak salgının koronavirüsle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle aldığımız önlemler, -maske, mesafe, temizlik- sayesinde yaklaşık 2 yıldır düşüş gösteren grip
vakalarının önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte tekrar artış göstermesi bekleniliyor. Uzmanlar yakın tarihte başlayacak bir grip salgını olduğu ve semptomlarının koronavirüsle karıştırılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Daha Ağır Seyredebilir
Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, risk gruplarında bulunan kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın artacağını ve hastalığın kliniğinin daha ağır seyredebileceğini belirterek, “Zatürre, solunum yetmezliği, nörolojik ve kalple ilgili komplikasyonlar gelişerek, ölüme neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, grip salgınında risk grubunda olan grubu ise, “5 yaş altı (özellikle 6 ay-2 yaş arası) çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler, gebeler özellikle son üç ayı ekim-mayıs arasında geçecek olanlar en riskli grup, bağışıklığı baskılanmış kişiler, altta yatan kalp, böbrek, akciğer, sinir sistemi hastalığı olanlar, obez kişiler, diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanlar, kendileri influenzanın ağır seyretme riski taşımasalar da yukarıdaki risk grupları ile yakın temasta olan kişiler ve sağlık çalışanları” şeklinde açıkladı.
Koronavirüsle Karıştırılmamalı
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil ise koronavirüs (Kovid-19) ve grip arasındaki farklar konusunda bilgi verdi. Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, grip ve koronavirüs belirtilerinin oldukça benzer olduğunu vurgularken karıştırılmaması konusunda uyardı:
“Ani başlangıçlı ateş öyküsü, öksürük veya boğaz ağrısı en tipik bulgularıdır. Kas ağrısı, kırgınlık ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı da eşlik edebilir. Bu bulgular Kovid-19 ve diğer viral solunum yolu enfeksiyonlarına benzerdir. Grip virüsü en sık öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hastalık, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda daha hızlı yayılır. Okulların açılması ile önümüzdeki dönemde grip enfeksiyonunun toplumda yayılım hızında artış beklenmekte. Belirtiler başlamadan 24 saat önce bulaştırıcılık başlar, sonraki 5-7 gün bulaştırıcılık devam eder. Genellikle gribin klinik belirtileri 1-2 hafta içinde tamamen düzelmektedir.”