Kahvenin Depresyon Üzerindeki Etkisi
Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz kahvenin birçok olumlu etkisi bulunuyor. Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, kahvenin pozitif etkileri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Gökhan Taşpınar,
kahvenin, toplumların damak zevklerine göre demleme, pişirme ve servis etme konusunda farklılıklar gösterdiğini dile getirdi.
Türk kahvesini dünyada marka haline geldiğini belirten Taşpınar, “
Kahve, eskilerden beri yanında reçel, lokum, üzüm, kuruyemiş gibi tatlı eşliğinde kahve için hazırlanmış özel fincanlarda servis edilirdi. Kahve kültürümüzüm günümüze kadar bozulmadan varlığını devam ettirmesi kesinlikle gastronomi kültürümüzün önemli bir parçasıdır” dedi.
Kahveyle birlikte toplumda kahvehane kültürünün de oluştuğunu ifade eden Taşpınar, “İnsanların evleri dışında oturup sosyalleşebildikleri, farklı sınıflardan insanların bir arada olmalarını sağlayan bir anlamda sosyal, kültürel bir devrim yarattı diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Kahvenin sağlığa olumlu etkileri hakkında bilgilendirmede bulunan Taşpınar şu ifadeleri kullandı:
“Kahvenin içerisinde bulunan B2 ve B3 vitaminleri bağırsaklarda yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kahvenin, dikkat dağınıklığını önleyerek konsantrasyonu sağlama özelliği de bulunuyor. Kahvede de çay gibi antioksidanlar mevcut ve bunlar kanser hücrelerinin çoğalmasını engelliyor. Kahve, ağrı kesici özelliği taşıyor, kolesterolü düşürüyor, moral bozukluğu ve depresyona da iyi geliyor”
Günlük kahve tüketiminin sınırlandırılmasının önemli olduğunun altını çizen Taşpınar, “Özellikle mide rahatsızlığı olanların kahveyi kontrollü içmeleri hatta mümkün olduğunca kahveden uzak durmaları gerekiyor. Kahve, midedeki asidi arttırdığı için ülser, gastrit gibi hastalığı olanlarda sancı yapabiliyor" uyarısında bulundu.