Yayınlanma: 16 Ocak 2020 10:52
Güncellenme: 20 Kasım 2024 23:50
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla Wikipedia'yı erişime açmış bulundu.
Anayasa Mahkemesi'nin, Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin hak ihlâli olduğu üzere gerekçeli kararı resmi gazetede yayımlamış ve bu gelişme sonrası yasağı getiren Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği yasak kararını kaldırmış ve karar uygulanmak adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na gönderilmişti.
[caption id="attachment_8440" align="aligncenter" width="704"] Wikipedia Türkiye Yasağı An İtibariyle Kaldırıldı[/caption]Üç yıla yakın bir süre devamlılığı olan erişim yasağı TSİ 22.30'dan itibaren kaldırılmış bulundu. Fakat kullanıcılar henüz tüm platformlardan rahat erişim sağlanamadı iddiasında bulundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'da paylaştığı mesajda Wikipedia erişiminin Türksat ve Vodafone'da açıldığını, diğerlerini de takip ettiklerini açıkladı.
AYM Aralık ayı sonunda 6'ya karşı 10 oyla Wikipedia'ya erişimin engellenmesinin hak ihlâli olduğuna karar vermişti.Wikipedia'ya erişim engeli kararı, "Türkiye'yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması" gerekçesiyle karara bağlanmıştı.
Türkiye'de 29 Nisan 2017'de erişime kapatılan Wikipedia, bu kararın ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğini açıklamıştı ve gard almıştı.
[caption id="attachment_8441" align="aligncenter" width="689"] Wikipedia Türkiye Yasağı An İtibariyle Kaldırıldı[/caption]Peki gerekçeli kararda ne denildi? Wikipedia Türkiye yasağı an itibariyle kaldırıldı mı?
AYM'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararı ise şöyle:
"Wikipedia'ya erişimin engellenmesine karar verilmesinin, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği, başvurucuların ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla somut başvuruda ihlalin önce idarenin işleminden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte ihlalin derece mahkemelerince de giderilmemiş olması sebebiyle aynı zamanda mahkeme kararından da kaynaklandığı söylenebilir."
AYM'nin oy çokluğuyla aldığı karar, kurumun AYM'ye bireysel başvurusu ardından alınmıştı.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AYM'nin kararına ilişkin, "Elbette Anayasa Mahkemesinin kararı bağlayıcıdır. Anayasa Mahkemesinin kararı elbette hem idare, hem mahkeme tüm ilgilileri bağlayan bir süreçtir. O uygulanacak bir konudur" ifadesinde bulunmuştu.
Wikipedia'nın avukatı olan Gönenç Gürkaynak, AYM kararının Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası ilettiği bildiride, "Anayasa Mahkemesi'ne gitmeme de AIHM'e gitmeme de gerek kalmamalıydı" ifadesinde bulundu.
Gürkaynak, "YouTube ve Twitter'ın da olduğu farklı dosyalarda verilen yakın tarihli Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Wikipedia için ancak 2,5 yıl sonra edinebildiğimiz bu kararın tamamı kutlama vesilesi değil" değerlendirmesini iletti.