Yalan Söyleyenlerin 6 Özelliği
FBI ve CIA’de eğitim veren bilim insanı David J. Lieberman, karşımızdaki insanın yalan söylediğini anlayabilmek için dikkat etmemiz gereken 6 noktayı sıralardı. Davranış bilimleri uzmanı Lieberman, herkesin bu 6 özelliğe bakarak karşısındakinin yalan söyleyip söylemediğini anlayabileceğini belirtti.
Psikoterapist ve davranış bilimleri uzmanı David J.Lieberman FBI ve CIA’de verdiği eğitimlerden bahsettiği bir podcast yayınında, yalancıları anlama sanatına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Katıldığı bir podcastte yalancıları anlamanın kolay bir formülü olmadığını vurgulayan psikoterapist şu 6 özelliğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
1-Yalan Söyleyen Kişi Çok Konuşur
Yalancıların doğruyu söyleyen insanlara göre daha çok konuştuğuna dikkat çeken Dr. Lieberman, “Genel olarak dürüst olanların cevapları kısa ve nettir. Fakat diğer tarafta yalancılar kendilerini haklı çıkarmak ya da hikaye yaratmak için uzun uzun anlatırlar” dedi.
Lieberman buna ek olarak yalan söyleyen kişilerin “ben öyle bir insan değilim” ya da “daha önce de söylediğim gibi” türünde kalıpları sık sık kullandığını belirtti.
2-Sizi İkna Etmeye Çalışırlar
Dr. Lieberman, yalancıların ikna etmek konusunda hırslı olduklarına da dikkat çekti ve “Yalancı size bir şey satmaya çalışır. Onlara inanmanızı isterler ve bir ikna süreci olur. Dürüst kişiler ise bir noktada susarlar, kendilerini aşırı açıklama gereği duymazlar” şeklinde konuştu.
3-Yalancılar Rahatlar, Dürüstler Öfkelenir
Yalancıların konuşma sonrasında rahatladığına dikkat çeken Lieberman, “Kendinizi haksız yere ithamda bulunulan dürüst bir insanın yerine koyun. Bir tartışma sonrasında o kişi rahatlamış hissetmez aksine öfkelenmiş ve rahatsız olmuş olarak konuşmayı sonlandırır” ifadelerini kullandı.
4-Yalancılar, Yalandan Güler
Lieberman, yalan söyleyen kişilerin gülümsemelerinin de gerçek olmadığına işaret ederek ”Eğer bir kişi yalan söylüyorsa bütün yüzüyle gülmez sadece ağzıyla gülümser. İçten ve samimi bir gülümseme ise bütün yüze yansır ve bütün yüz üzerinde mimikler yapılır” şeklinde konuştu.
Ufak bir ipucu daha veren uzman, yalancıların üst dudakları kapalı bir şekilde güldüğünü belirtti.
5-Yalancılar Sakinlerdir
Dr. Lieberman, “Eğer biri masum olduğunu kanıtlamak istiyorsa sakinmiş gibi davranır. Bu sebeple suçlu kişilerin gergin olduğuna inanılır. Haksız yere suçlanan kişi sakin ve kendine güvenli olamaz. Yalancılar hissetmedikleri bir duyguyu genelde satmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
6- Hikayeleri Kusursuzdur
FBI ve CIA için çok sayıda seminer veren psikoterapist son olarak “Doğru söyleyen kişilerin hikayelerinde boşluklar ve tutarsızlık olabilir zira heyecanla gerçeği anlatırlar. Fakat yalan söyleyenler hikayelerini kafalarında kurguladıkları için bütün detayları anlatırlar. Yalan söyleyen kişiler ayrıca birçok gerçek olmayan detayı da hikayenin içine yedirirler” dedi.
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!