Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır? Yanığa Ne İyi Gelir?
Yanık, ısı, güneş, elektrik ya da çeşitli kimyasallara maruz kalınması sonucu oluşan doku hasarlarıdır. Küçük ve yüzeysel yanıklara evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle tedavi edebilirsiniz. İşte yanık tedavisine dair tüm bilgiler...
Birinci ve ikinci derece
yanıklar, çapları 6-7 cm'den küçük olduğu durumlarda evde
tedavi edilebilir. Yanık acısının önüne geçmek için uygulanabilecek yöntemler şöyle sıralanabilir:
1. Soğuk su
Yanık olan bölgeye ilk olarak 20 dakika boyunca soğuk su uygulanmalıdır. Daha sonra yanan bölge yumuşak sabuk ve su ile yıkanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise suyun buzlu değil yalnızca soğuk olmasıdır.
2. Serin Kompresler
Yanık bölgesine uygulanacak serin kompres, ağrıyı ve şişmeyi azaltır. Kompres 5-15 dakika aralıklarla uygulanabilir. Fazla soğuk kompresler yanığın tahriş olmasına neden olabilir.
3. Antibiyotikli Merhemler
Antibiyotikli merhemler enfeksiyon oluşumunun önüne geçer. Yanıklarınıza antibiyotik içeren bir merhem uygulayabilir ve steril biz bezle kapatabilirsiniz.
4. Aloe Vera
Yanık bitkisi olarak bilinen aloe vera dolaşımı teşvik eder ve bakterilerin büyümesini engeller. Bir aloe vera bitkisinin yaprağından alınan saf jeli, doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Aloe verayı hazır bir ürün olarak, kozmetik mağazasından satın alırsanız, yüksek oranda aloe vera içerdiğinden emin olun. Katkı maddesi, özellikle renklendirici ve parfüm içeren ürünlerden kaçının.
5. Bal
Bal bir anti-enflamatuardır ve doğal olarak antibakteriyel ve antifungaldir. Bu nedenle, eski zamanlardan beri yara ve yanık tedavisinde kullanılmaktadır. Hiçbir merhem bulamadığınız durumlarda etkilenen bölgeye ince bir tabaka saf bal uygulayabilirsiniz.
Yanık nedeniyle şu durumlardan birini yaşadığınız takdirde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun:
- Yüz, ayaklar, eller, kalçalar, kasık, vücudun geniş bir alanını kaplayan yanıklarda
- Derin yanıklarda
- Cildin kösele gibi görünmesine neden olan yanıklarda
- Kömürleşmiş veya siyah, kahverengi veya beyaz lekeler bulunan yanıklarda
- Kimyasallardan veya elektrikten kaynaklanan yanıklarda
- Solunum güçlüğü veya hava yolunda oluşan yanmada