Uzmanlara Göre Bir Çok Sağlık Probleminin Altında İyot Eksikliği Yatıyor!
Uzmanlar tarafından, iyot ihtiyacı yeterli düzeyde karşılanmadığında, tiroit hormonlarının seviyesinin düştüğü ve bir çok sağlık sorununa sebep olduğu ifade edilmektedir.
İyot, enerji metabolizması başta olmak üzere vücutta pek çok görevi olan önemli bir mineraldir. Besinlerde bulunan iyotun kaynağı topraktır. Yaşadığımız dünya üzerinde birçok toprak türü vardır ve bu topraklarda değişen miktarlarda iyot bulunmaktadır. Yeterli miktarda iyot alınmaz ise, iyot eksikliği ortaya çıkar ve bu da birçok hastalığın oluşmasında önemli rol oynar.
Dünyadaki esas iyot kaynağı denizler olduğu bilinmektedir. En çok iyot içeren madde ise deniz yosunudur. Ülkemizde esas iyot kaynağı, iyotla zenginleştirilmiş sofra tuzlarıdır. Fakat son dönemde popülerleşen çeşitli niteliklerdeki kaya tuzlarının kullanımı ve merdiven altı sofra tuzları iyot yetersizliği açısından risk taşımaktadır.
İyot eksikliğinde ortaya çıkan semptomlar şunlardır:
- Cilt kuruluğu
- Üşüme ve titreme
- Kilo alma
- Depresyon
- Kabızlık
- Bilinç bulanıklığı ve demans hastalığı
- Kalp ritminin yavaşlaması, bayılma ve baş dönmesi
- Yüksek kolesterol
- Devamlı hissedilen yorgunluk
- Kas gücünde azalma
- Depresyon
- Saç dökülmesi
- Kas ve kemik hastalıkları
- Guatr oluşumu
- Kolesterol yüksekliği
Günlük iyot ihtiyacı ne kadardır?
- 0-5 yaş: 90 mikrogram/gün
- 6-12 yaş: 120 mikrogram/gün
- Gençlerde ve erişkinlerde:150 mikrogram/gün
- Hamilelerde ve emzirme sırasında: 200-300 mikrogram/gün
İyot takviyesi nasıl alınır?
Uzman doktorlar, gerekli testler sonrasında iyot içeren mineral takviyelerini reçetelendirilir.
%2 ve %5 oranlarında damla formunda iyot minerali içeren Lugol çözeltileri bulunmaktadır. Doktor kontrolünde alınıp kullanılmaktadır. C vitamini ile aynı anda alınmamalıdır. Aralarında etkilerini kaybetmemeleri için 3-4 saat bulunması gerekmektedir.
İyot bakımından zengin besinler alınabilir. Örneğin: Peynir, inek sütü, yumurta, ton balığı, morina balığı, karides, iyotlu tuz, yoğurt, deniz yosunları, deniz börülcesi ve kuru erik gibi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesinde eğitimini tamamlayan
Dr. Hasan Hüsnü Eren sosyal medya hesabından iyot eksikliğine karşı bir çok paylaşımda bulunuyor. Vatandaşın bu konuda dikkatini çekmek isteyen uzman doktor YouTube kanalında da bir çok paylaşımda bulunarak halkı bilinçlendirmeye devam ediyor.