Kimyagerlerin tahminine göre molekül dünyasında keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok molekül var ki, yaklaşık bir değerde keşif yapılsa bile, tüm dünyayı değiştirecek olasılığa karşılık geliyor. Tahmini olarak bu rakam 10 üzeri 60. Güneş sisteminde bulunan atomlardan çok daha fazla bir sayı.
Makine öğrenimini temel alan araçlar kullanılarak, var olan bir veri tabanı üzerine dayalı ve tamamen yeni ihtimalleri hesaplamak için kurulan bir sistemle sınırsız olasılıklar demetini keşfetmek mümkün. Bu yöntem, ilaç yapımına elverişli olan molekülleri hem daha ucuz hem de daha hızlı keşfetmek için iyi bir yol.
Geçen Eylül ayında,
Insilico Medicine ve Toronto Üniversitesi’nin ortak yaptığı bir çalışma bu gelişmenin uyarlanabilir olduğunu gösterdi. Bir grup araştırmacı, özel olarak tasarladıkları bir yapay zeka algoritmasını ilaç sentezlemek için yeniden programladı. Yapay zekanın bulduğu moleküller ilaç sentezlemede başarıyla uygulandı.
Araştırmacılar, ilaç sentezlemek için kullanılabilecek potansiyelde 30 bin molekül olduğunu varsayıyorlar. Sentezleme işlemi için ise sadece 6 tanesi kullanıldığında ortaya çıkan sonuç açık. Bu işlem geri kalan molekül sayısına uyarlanırsa ne olur ?
Yeni moleküller keşfetmek, çok uzun zamandır kimya endüstrisinin hayali idi. Yapay zekâ tabanlı makine öğrenimini kullanma fırsatının ellerine geçmesi ile birlikte, geriye sadece hayallerinin peşinden koşmaları kalıyor.