Yeni Normal İçin Acele mi Edildi?
Tüm dünyayı etkisi altına alan
koronovirüsten korunmak için ülkemizde yaklaşık iki buçuk aydır süren kısıtlamalar 1 Haziran itibariyle kontrollü olarak azaltılmaya başlandı. Bu yeni normale geçiş süreci bazı meslek örgütleri ve akademik çevreler tarafından erken bulundu. Birçok sosyal ve kamusal alanda uygulanan kısıtlamalar belli kurallar çerçevesinde kaldırıldı. Bazı uzmanlara göre bu normalleşme için henüz çok erken. Bu da yeni normal için acele mi edildi sorusunu akıllara getiriyor. Gevşetilen kurallarla birlikte vaka sayılarının artacağından endişe ediliyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine, Emniyet Genel Müdürlüğüne ve Jandarma Genel Komutanlığına gönderilen genelgede toplu taşıma araçlarının yüzde 50 yolcu alma sınırının kaldırıldığı bildirildi. Toplu taşımada yüzde 50 doluluk uygulamasının kaldırılması da bu endişeyi daha da arttırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da son 14 günde kümülatif vaka sayısında en fazla artış yaşanan beş ülke arasında Türkiye'nin de bulunduğunu açıkladı. Bu beş ülke Rusya, İngiltere, Türkiye, Belarus ve İtalya şeklinde sıralandı.
BBC Türkçe'ye konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman'a göre atılan bu normalleşme adımları pek çok açıdan riskli. Adıyaman'a göre atılan normalleşme adımları halk sağlığı gözetilerek değil, ekonomik gerekçelerle atılıyor.
''65 yaşın üzerine sokağa çıkma yasağı var ama eğer iş yeri sahibiyseniz, çıkabiliyorsunuz. Bu bile tek başına neyin sağlanmaya çalışıldığını ve önceliğin ne olduğunu ortaya koyuyor."
Bilim Kuruluna Göre Erken Değil
Bazı Bilim Kurulu üyeleri normalleşme için erken olmadığını, belli kurallara uymak koşuluyla bu sürecin başlaması gerektiğini düşünüyor.
Bir Bilim Kurulu üyesi,
"İdareciler ülkenin genel gidişatını da düşünmek zorunda. Biz Bilim Kurulu olarak bilimsel açıdan ne kadar destek verebiliriz, o kısma bakıyoruz. Normalleşmenin de bir şekilde olması gerektiğini biz de kabul ediyoruz açıkçası" diyor.
Bir başka Bilim Kurulu üyesi de aktarıyor:
"Normalleşme için erken değil, önemli olan toplumun kurallara uyması. Hastaneler ve sağlık personeli elinden geleni yaptı. Salgının en aktif döneminde bile sağlık çalışanları ve hastaneler bunun altından kalktı. Bundan sonra kurallara dikkat ederek normalleşeceğiz, bunun başka çaresi yok. Sonsuza kadar evde saklı kalamayız. Artık iş toplumun elinde."