Yayınlanma: 20 Şubat 2021 14:05
Güncellenme: 14 Ocak 2025 17:49
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Ortadoğu hariç dünyanın diğer bölgelerinde yeni vaka sayısı düşüyor. Verilere bakıldığında ise vakalar geçen hafta yüzde 16 düşüşle 2,7 milyona geriledi. Söz konusu düşüş 4 Ocak’tan bu yana beş haftadır devam ediyor.
En hızlı düşüş yaşanan ülkeler ise sırasıyla; sırasıyla Afrika ve Batı Pasifik'te (yüzde 2 ), Avrupa (yüzde 18), ABD (yüzde 16) ve Güneydoğu Asya'da (yüzde 13) görüldü. Rakamlar; Myanmar'ın vakalarda en büyük düşüşü gören ülke olduğunu ve onu Tayland ve Sierra Leone'nin izlediğini ortaya koydu. Diğer taraftan, 14 Şubat'a kadarki haftada Covid-19 vakalarının arttığını gören tek bölge ise Ortadoğu'nun da dahil olduğu Doğu Akdeniz oldu. Burada vakalar yüzde 7 arttı.
Vaka sayılarında tespit edilen bu düşüşün sebebi ise tartışma yarattı. DSÖ Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, basit halk sağlığı önlemlerinin koronavirüs mutasyon geçirse dahi işe yaradığını söyledi.
Bir ihtimal ise 87 ülkede başlayan aşılama çalışmaları. Bloomberg'in verilerine göre şimdiye kadar 193 milyon doz aşı uygulandı ve küresel olarak vaka sayısının düşmesinde bu durumun etkili olabileceği düşünüyor. Ancak, İngiltere’de yer alan Reading Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Profesör Simon Clarke'a göre, aşılara hala dünyanın büyük bir çoğunluğunun erişimi yok ve bu durumda küresel olarak etkisinin hissedilmesi mümkün değil.
Clarke, vaka ve ölü sayısının düşmesinde kısmen Kuzey Yarımküre’de yaşanan kış mevsimin etkili olabileceğini ifade etti:
“Avrupa ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere, kuzey yarımkürede pandemiden sert etkilenen ülkeler, Covid'in yayılmasını yavaşlatabilecek en soğuk kış aylarından hala çıkamadı. Avrupa'nın en çok zarar gören ülkelerinin çoğu ise ikinci dalgalarla mücadele etmek için sert tedbirleri benimsedi. Bu iki faktörün de salgının etkisinin azalmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyorum.”
Vakaların En Çok Düştüğü 10 Ülke