Yayınlanma: 9 Şubat 2023 16:59
Güncellenme: 20 Kasım 2024 05:25
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde ölüm sayısı her geçen dakika artarken İngiliz medyasına açıklama yapan uzmanlar bölgedeki binalarla ilgili dikkat çeken yorumlarda bulundu.
İngiliz medyası, Türkiye’de meydana gelen ve 10 şehre büyük zarar vererek çevre ülkelerden de hissedilen depremlerle ilgili kapsamlı bir makale yayınladı. İngiliz resmi medya kuruluşu BBC’de yayınlanan haberde, deprem bölgesindeki yapıların deprem yönetmeliğine uygun yapılmamasına ve çok sayıda yeni yapılmış binanın yıkılmasına tepkinin giderek arttığı belirtildi.
BBC’de yayınlanan haberde, “Son depremlerde birçok binanın yıkılmasına yönelik öfke artıyor. BBC, yakın zaman önce inşa edilmiş binaların yıkıldığını doğruladı. Malatya’da geçen yıl tamamlanan ve sosyal medyada, ‘Son deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmıştır’ reklamıyla tanıtılan bir binanın yıkıldığı görülüyor” ifadeleri kullanıldı.
İskenderun’da 2019’da tamamlanan bir diğer binanın da yıkıldığı bildirilirken BBC’nin doğruladığı fotoğraflardan 2019’da Antakya’da inşa edilen bir diğer binanın da yıkıldığı görülüyor. BBC’nin haberinde, “Her ne kadar depremler güçlü olsa da uzmanlar doğru bir şekilde yapılmış binaların ayakta kalabileceğini söylüyor” açıklamasında bulundu.
BBC’ye konuşan London College Üniversitesi’nde görevli Acil Durum Planlama ve Yönetim dalında uzman Profesör David Alexander, “Depremlerin maksimum yoğunluğu çok fazlaydı fakat iyi yapılmış binaları yıkacak kadar güçlü değildi. Birçok bölgede depremin şiddeti maksimumda değildi ve buna rağmen binaların yıkılması bunların uygun yönetmeliğe göre yapılmadığını gösteriyor” dedi.
BBC, son yıllarda deprem yönetmeliğinin sıkılaştığını aktarırken bu yönetmeliğin doğru bir şekilde denetlenmediğini belirtti.
'Deniz dolgusu üzerine inşa edilen her yerde, deprem olması durumunda bu durum görülebilir'
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) February 9, 2023
Kahramanmaraş depreminde İskenderun neden sular altında kaldı?@MerveKaraKaska'nın haberihttps://t.co/rAjQ9tDZ1J