Yoksul Ülkeler 2022'ye Kadar Aşıya Ulaşamayacak!
Koronavirüs salgının beraberinde getirdiği sağlık ve ekonomik kriz yoksul ülkeleri bilhassa daha fazla etkiledi. Koronavirüse umut olacak aşı haberleri ortaya çıktığı andan itibaren zengin ülkelerin aşıyı stoklaması, yoksul ülkelerin 2022 yılına kadar umuda erişememesine neden olacak.
British Medical Journal dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun en az beşte birinin 2022 yılına kadar koronavirüs aşısına erişimi olamayacak. Çünkü zengin ülkeler potansiyel aşı dozlarının yarısından fazlasını rezerve etti. Zengin ülkeler ise dünya nüfusunun yalnızca yüzde 14'ünü oluşturuyor.
ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi tarafından yürütülen araştırmaya göre dünyada 13 aşı üreticisi 2021 yılındaki üretim hedeflerine ulaşsa da yoksul ülkeler bu aşılara ancak 2022'de erişebilecek.
En son açıklanan rakamlara göre ise dünya genelinde yaklaşık 7 milyar 400 milyon doz aşı stoklanmış durumda. Aşıların çoğunda bir kişiye iki doz yapılması gerektiği için bu miktar, 3 milyar 700milyon insanın aşılanabilmesi anlamına geliyor.
Araştırmada zengin ülkeler listesinde yer alan Kanada'nın kişi başı dört doz aşıyı stokladığı; ABD'nin her vatandaşı aşılamaya yetecek miktarda rezerv yaptığı, diğer zengin ülkelerin de tüm nüfusa yetecek aşı dozlarını garantilediği belirtildi.
Endonezya gibi daha yoksul ülkelerde ise rezerve edilen doz miktarının ancak iki kişiden birine yeteceğine dikkat çekilirken; bazı aşıların aşırı düşük sıcaklıklarda depolanması zorunluluğunun daha yoksul ülkelere ek yük getireceği de biliniyor.
Araştırmacılar,
Dünya Sağlık Örgütü'nün aşıların dünyada adil bir şekilde dağıtımı için oluşturduğu
Covax girişimine 180'i aşkın ülkenin katıldığına, ancak ABD ve Rusya'nın henüz girişime dahil olmadığına da dikkat çekti.