Yayınlanma: 24 Şubat 2023 16:50
Güncellenme: 17 Kasım 2024 04:27
Zatürre (Pnömani) Nedir?
Pnömoni, ya da diğer adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşması sebebiyle oluşan zatürre oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerindendir.
Zatürre hemen hemen her yaşta görülebilmektedir ancak 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi çok zayıf kişilerde ve 65 yaş üstü kişilerde zatürre hayati tehlike arz etmektedir. Zatürrenin, daha çok kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görüldüğü bilinmektedir. Özellikle KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar; küçük çocuklar, hamileler ve yaşlıların zatürreden korunmak için zatürre aşısı olması oldukça önemlidir.
Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?
Özellikle havaların soğuması ile birlikte zatürre hastalığının görülme sıklığı da artıyor. Basitçe, bu hastalığın belirtileri, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile aynı şekilde ortaya çıkmaktadır. Zatürrenin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
· Öksürük
· Yüksek ateş
· Üşüme ve titreme
· Devamlı seyreden sarı-yeşil balgam
· Hızlı soluk alıp verme
· Nefes almada güçlük
· Göğüs ağrısı
· Baş ağrısı
· Yan ağrısı
· Yorgunluk ve halsizlik
· Karın ağrısı ve karında şişkinlik
· Kusma ya da kusacakmış hissi
· 65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı
Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?
Zatürrenin tedavisinde kişinin klinik durumu, yaşı, etken olan bakteri veya virüsün türü, radyoloji ve laboratuvar bulguları ve kişisel risk faktörleri dikkate alınır.
Solunum yetmezliği belirtileri varsa tedavinin hastanede yapılması uygun görülebilir. Ancak hastanın genel durumu ve klinik bulguları uygunsa yakın aralıklarla kontrole çağırılmak üzere tedavisi evde yapılıp, takip edilmesi istenebilmektedir.
Virüslerin neden olduğu zatürrelerde antibiyotik tedavisi genel olarak kullanılmaz. Böyle durumlarda hekiminiz size istirahat etmenizi ve bol sıvı tüketmenizi tavsiye eder ve uygun olması halinde şikayetlerinizi azaltacak kimi ilaçlar verebilir.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ
— T.C. Sağlık Bakanlığı (@saglikbakanligi) February 22, 2023
COVID-19, grip, nezle, zatürre, kızamık gibi hastalıklar solunum yoluyla bulaşır.
Solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak ve hastalığı başkalarına bulaştırmamak için 4 temel önlem 👇#Deprem pic.twitter.com/VGuTessaVh