ABD'de Et Üretimi Düştü: Çiftçiler Hayvanlarını Öldürmek Zorunda Kaldı!
ABD'de binlerce vatandaşın çalıştığı geniş et üretim tesisleri,
koronavirüs salgını sürecinde ya kapasitesini azalttı ya da geçici olmak üzere üretimi durdurdu. Kimi tesislerde oldukça fazla Covid-19 vakasına rastlanınca kapanmalar arttı. Ülke çapında
et üretiminin üçte bir oranında azaldığı ileri sürülüyor.
Bu nedenle et alabilecek ekonomik gücü yerinde olan kişiler buna erişemiyor. Üretim ve dağıtımda ciddi problemler meydana geliyor. Birçok hızlı yemek zinciri ve süpermarkete istenilen et verilemedi.
ABD'de bulunan en büyük süpermarket zinciri Kroger, müşterilerin isteklerini karşılamayınca et satışını sınırlandırmak durumunda kaldı. Costco, parça et alımından kıstı. Wendy's hızlı yemek zincirinin onlarca şubesinde hamburger satılamıyor.
Çiftlik Sahipleri Hayvanlarını Öldürdü
Bu durumlar, işin en son adımı aslında.
Tedarik zincirinde ciddi bir problem daha var: Et üretim tesislerine et temin eden çiftliklerdeki hayvanlar satılamayınca, sahipleri öldürmek durumunda kaldı.
Amerika'da New York Times gazetesinin yaptığı haberde, Minnesota'da bir yaban domuzu çiftliğinin sahibi, ahırına bulunan bütün çitleri kapatarak havalandırma sisteminden içeri karbondioksit gönderdi. Başka bir çiftçi bütün hayvanlarını bir kamyona sokarak kasaya gaz pompaladı. Bir diğeri ise silahla vurarak öldürdü.
Çiftlik sahipleri bu aşamada oldukça büyük bir duygusal çöküntü yaşamak zorunda kaldı. Çünkü büyüttükleri domuzları et üretim tesislerine gönderiyordu fakat bu hayvanların öldüğünü görmüyor ya da öldürmek zorunda kalmıyordu.
Çiftçiye Psikolojik ve Ekonomik Destek Talebi
Bir önceki ay Senatör Chuck Grassley ve Iowa'dan görevliler, Beyaz Saray'a, domuzlarını öldürmek durumunda kalan çiftçilere psikolojik yardım yapılması çağrısında bulundu. Aynı zamanda ekonomik destek paketi verilmesi içinde talep yapıldı.
Beyaz Saray'da bu kapsamda ne yapılabileceği ele alındı. Önceki ay Başkan
Donald Trump, Tarım Bakanlığı'na bu çiftliklerin kapanmaması adına yapılabilecek şeyler konusunda daha fazla yetki verdi. Talep fazlası etleri satın alınması adına da 100 milyon dolarlık bir paket duyuruldu.
Bunun yanında Donald Trump, Nisan bitişinde
et üretim tesislerinin tekrar açılması kapsamında bir kararnameye imza atmıştı.