'Aşı Bulunursa Öncelik ABD Pazarında' Diyen İlaç Firmasına Fransa'dan Tepki!
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, koronavirüse yönelik aşı bulunması durumunda ABD pazarına öncelik vereceğini ifade eden Fransız ilaç firması Sanofi'ye tepkisini gösterdi.
Edouard Philippe, herkesin aşıya ulaşımının "tartışılmaz" olduğunu, açıklamanın ise "kabul edilemez" olduğunu ifade etti. Philippe, geliştirilecek olan aşının dünya genelindeki herkesin faydasına olması gerektiğine dikkat çekti.
Fransa'da Cumhurbaşkanlığı'ndan gerçekleştirilen açıklamada ise aşının, "
kamu yararına olması gerektiği ve serbest piyasa kanunlarına tabi olamayacağı" ifade edildi. Son gelişmeler ardından
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sanofi'nin üst düzey idaresini gelecek hafta Elysee Sarayı'na davet etti.
Dünya genelinde birçok ülkede koronavirüs aşısı çıkartmak için faaliyetler devam ediyor. Aşı üretimi kimi zaman yıllarca sürebiliyor.
Aşı Kapsamında Zirve Yapılmıştı
Avrupa Birliği, Mayıs ayı başında koronavirüs incelemelerini hızlandırmak adına internet aracılığıyla küresel bir zirve organize etti. Yapılan zirvede 40 ülke ve kişi, aşı faaliyetlerinde kullanılmak üzere 8 milyar dolar bağış yapacağını ifade etti.
İngiltere'nin ev sahipliğini üstlendiği zirveye
ABD ve
Rusya katılım göstermedi. AB de çıkarılacak aşıya bütün ülkelerin eşit bir şekilde ulaşmış olması gerektiğine vurgu yapıyor.
Herkesin Ulaşabileceği Bir Aşı
İçinde eski devlet liderlerinin de yer aldığı 140 isimden oluşan bir grup, Covid-19 aşısının dünya genelinde herkese ücretsiz bir şekilde ulaşmasına olanak tanıyacak şekilde patentsiz üretiminin temin edilmesi çağrısı kapsamında bir açık mektup yayımladı.
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı ve uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın desteğiyle hazırlanan mektuba Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan Başbakanı Imran Khan, Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz ve kimi bilim insanları da imza attı.