Ailevi Akdeniz Ateşi Nedir? Ailevi Akdeniz Ateşinin Tedavisi Var Mıdır?
Ailevi Akdeniz Ateşi, ataklar halinde ortaya çıkan karın ağrısı, ateş şikayetleriyle kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Peki Ailevi Akdeniz Ateşi tedavi edilebilir mi? İşte Ailevi Akdeniz Ateşi'ne dair tüm bilinmeyenler...
Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde sıklıkla görülen bu
hastalık Türkiye'de, Kuzey Afrika‘da, Ermeniler, Araplar ve Yahudilerde yaygındır.
Akdeniz Ateşi ataklar halinde tekrarlayan 3-4 gün devam edebilen ateşli, karın zarında iltihaplanmayla birlikte karın ağrısı, göğüs kafesinde ağrı ve batma hissi ve ekrem ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler hiç tedavi edilmese bile 3-4 gün içinde kendiğinden geçebilir.
Ailevi Akdeniz Ateşi Tedavisi
Kolşisin tedavisinin Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarının büyük bölümünde atakları önlediği saptanmıştır. Kolşisin tedavisi ömür boyu sürmelidir. Kolşisin hap formunda alınan bir ilaçtır. İlacın en yaygın olarak görülen yan etkileri; şişkinlik, mide bulantısı, karında kramplar ve ishaldir. Yan etkiler özellikle yüksek dozlarda kullanıldığında ortaya çıkar. Eğer tanı koymadan önce hastada amiloidoz gelişmemişse ilaçlar ile herhangi bir organ zarar görmeden tamamen sağlıklı bir yaşam sürülebilir. Bu nedenle, özellikle aile öyküsü varsa ve tekrarlayan ateş görülüyorsa erken tanı için doktora başvurmak önemlidir.