Yayınlanma: 31 Mayıs 2022 21:46
Güncellenme: 17 Ocak 2025 21:58
ABD’nin New York eyaletinde yer alan Skidmore College’da yapılan yeni bir araştırmada, kadınlar ve erkeklerin spor yaparken en etkili sonucu elde etmek için hangi zaman aralığını tercih etmeleri gerektiği ortaya çıktı.
Yapılan araştırma sonucunda iki cinsiyetin de sonuç alabilmek için farklı zaman aralığı tercih etmesi gerektiği ortaya çıktı. Buna göre, kadınların sabah egzersizi sırasında daha fazla vücut yağı yaktığı, erkeklerin ise akşamları daha fazla kalori yaktığı belirlendi.
Araştırmacılar, hormonların, farklı biyolojilerin ve cinsiyetler arasındaki uyku-uyanıklık döngülerindeki farklılıkların bu konu üzerinde etkisi olduğunu da belirledi.
Hepsi aktif ve sağlıklı ve 25 ila 55 yaşları arasındaki 30 erkek ve 26 kadın üzerinde yapılan çalışmalarda, esneme, koşu, direnç ve dayanıklılık antrenmanlarını içeren çeşitli bir fitness programının etkileri de takip edildi.
Bir grup saat 08:30’dan önce bir saat egzersiz yaparken, diğer grup aynı aktiviteleri akşam 18:00 ile 20:00 saatleri arasında yaptı. Tüm katılımcılara özel olarak tasarlanmış bir yemek planı uygulandı. Araştırmacılar, çalışma boyunca, tüm katılımcıların kan basıncını ve vücut yağını, ayrıca başlangıçta ve sonunda esnekliklerini ve güçlerini test etti.
New York eyaleti Skidmore College’da baş çalışma yazarı ve sağlık ve insan fizyolojik bilimleri profesörü Dr Paul Arcerio konuya yönelik yaptığı açıklamada, “Egzersiz için en iyi zaman, yapabileceğiniz ve programınıza sığdırabileceğiniz en iyi zamandır” dedi. Ancak yine de egzersiz yapmak için günün ideal zamanının kadınlar ve erkekler için farklı olduğu anlamına geldiğini de ortaya çıkardıklarını vurguladı.
Arcerio, sonuçlara göre karın bölgesindeki yağları azaltmak ve kan basıncını düşürmek isteyen kadınların sabahları egzersiz yapmaları gerektiğini söyledi.
Arcerio bununla birlikte, , genel ruh hali ve yiyecek alımının yanı sıra üst vücutlarındaki kas gücünü geliştirmeye çalışan kadınların akşam egzersizi yapması gerektiğini vurguladı.
Erkeklerde ise, akşam egzersizlerinin “kalp ve metabolik sağlığın yanı sıra duygusal refahı iyileştirdiği’ de belirlendi. Uzmanlar, metabolik sağlığı iyileştirmenin obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi durumların riskini azaltmak anlamına geldiğini de açıkladı.
Erkeklerin ve kadınların egzersiz zamanlamasına verdiği tepkilerin neden bu kadar farklı olduğu tam olarak belirlenmedi ve uzmanlar, daha fazlasını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Frontiers in Physiology’de yayınlanan çalışma, sağlıklı kilolu insanları izledi, ancak araştırmacılar programın aşırı kilolu veya obez insanlar üzerinde de etkisini gösterebileceğini vurguladı.
Kaynak: Sözcü