Araştırmacıları Korkutan Umm Jirsan Mağarası’nın Gizemi Çözüldü
7 bin yıl geçmişe dayanan Suudi Arabistan’da yer alan Umm Jirsan Mağarası’nın gizemi çözüldü. 2007 yılında keşfedilen fakat içine girilemeyen mağaranın keşfi tamamlandı. Araştırmacılar mağaranın odalarına girerek yeni bir çalışma yayınladı.
Arkeologlar,
mağaradaki sürekli esen rüzgar ve içeriden gelen hırıltılardan endişelenerek içeride keşif yapmayı sürekli erteliyordu. Alman ve Suudi arkeologlardan oluşan bir ekip yakın zamanda mağaraya girmeye cesaret etti. Mağaranın odalarında insan ve hayvanlara ait on binlerce kemik parçası bulundu.
Araştırmacılar, korku salan Umm Jirsan Mağarası’nda at, eşek, deve, keçi ve ceylan gibi 40 farklı türden oluşan kemik buluntularının sebebinin çizgili sırtlanların olduğunu ifadesinde bulundu. Alanda hayvan kemiklerine ek olarak, bir kaç adet insan kafatası kalıntısı keşfedildi.
Archaeological and Anthropological Sciences adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları,
"Çoğunlukla etobur saldırısına uğrayan kemikler her yerde bulundu ve özellikle sistemin en batı kısmında yoğunlaşmıştı. Kalıntılar, 'kurt, tilki, sırtlan, kaya güvercinleri, yarasalar, koyun veya keçiler ve kayaların varlığına işaret ediyor. Alanın keşfi sırasında duyulan 'hırıltı' Umm Jirsan'ın hala etoburlar için bir sığınak olduğunu gösteriyor” ifadesinde bulundu.
Arkeologların bulunan kemikleri incelemesinin ardından yaklaşık 6 bin 839 yıl önce yaşamış oldukları açıklamasında bulundu.
Max Planck İnsan Tarihi Çalışmaları Enstitüsü araştırmacılarından Mathew Stewart,
"Alanda üzerlerinde kemirme izleri olan belki beş ya da altı insan kafatası bulduk. Ama vücutların geri kalan parçalarına ulaşamadık” notunu düştü.