AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nin Aşı Çalışmaları Durduruldu!
AstraZeneca ve
Oxford Üniversitesi'nin aşı çalışmaları durduruldu. Klinik denemeleri üçüncü aşamada olan aşı, bir denekte ciddi yan etkiler görülmesi sonucunda durduruldu.
Klinik testlerin son aşamasında bir deneğin hastalanmasıyla aşı çalışmaları durduruldu. AstraZeneca yaptığı açıklamada bir denekte 'açıklanamayan bir hastalığın' ortaya çıkmasının ardından testlerin durdurulduğunu belirtti. Bu durdurmanın ise rutin bir prosedür olduğu ifade edildi ve
"Güvenlik verilerini gözden geçirmek için çalışmalara ara verilmiştir" açıklaması yapıldı.
Dünya genelinde
koronavirüs aşısı geliştirmek için 176 farklı çalışma bulunuyor. Bu çalışmalardan 33'ünde insan üzerinde denemeler yapılırken, 9 çalışma ise test sürecinin son aşamasında.
Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın geliştirmiş olduğu aşı etkili olma ihtimali en yüksek olan aşılardandı. Birinci ve ikinci test aşamasını başarıyla geçiren aşıda kısa süre önce üçüncü aşamaya geçilmişti. 30 bin deneğin katıldığı bu aşamada çalışma, ABD, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da sürdürülüyordu.
Tüm ülkelerde süreç durduruldu. Oxford Üniversitesi'nden bir sözcü,
"Böylesine büyük testlerde, tesadüfen bazı hastalık vakaları ortaya çıkabilir ancak bunların dikkatli bir şekilde bağımsız birimlerce kontrol edilmesi gerekir" dedi.
Rahatsızlanan deneğin İngiltere'de olduğu, vücudunun aşıya verdiği ters tepkinin detayları bilinmediği belirtilirken hastanın hayati tehlikesinin bulunmadığı aktarıldı. New York Times'a yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre Britanya'daki hastanın omuriliğini etkileyen bir iltihaplanma görüldü.
Oxford ve AstraZeneca'nın geliştirdiği koronavirüs aşısının çalışmaları ikinci kez askıya alınıyor.
Kararın açıklanmasının ardından ABD'de AstraZeneca'nın hisseleri
yüzde 8'den fazla değer kaybetti.