Çanakkale’den İzmit’e; Zehirli "Pusula Denizanası" Salgını
Bir ay süredir Çanakkaleli vatandaşları tedirgin eden ve zehirli olduğu iddia edilen "pusula denizanası", son günlerde İzmit Körfezi'nde de görülmeye başladığı kaydedildi.
Çanakkale Boğazı’nda ve kıyı kesimlerde gözlemlenen pusula denizanalarının
(chrysaora hysoscella), İzmit Körfezi’ne kadar ilerledikleri ifade edildi. Endişe yaratan bu türün zehirli olduğu da iddialar arasında yer aldı.
Denizde yaşanan müsilajla birlikte kirlilik sebebiyle bu türün İzmit Körfezi’ne kadar ilerlediğini ifade eden vatandaş Necati Altuntoprak, şu yorumda bulundu;
‘’9 yıl gırgırlarda makinistlik yaptım. Denizanası her zaman vardır ama bu dönemde yoğunlaşmasının sebepleri var. Gırgırlarda ‘bojinik’ denilen bölüm var. Bu bölüm, balığın yukarıya alındığı yerdir. Orada balık pompası basılır. O balık pompası suyu devir daim yapar, denizanaları parçalanır. Kimisi ölür, kimisi de tek hücreli olduğu için tekrar canlanır ve çoğalmasına neden olur. Kıyılarda da kumsal olmadığı için deniz kendisini yenileyemiyor.
Ölü denizanaları da öbek öbek, toplu bir biçimde denizlerde görülüyor. Yani, bu yine insan eliyle doğanın kirletilmesinden başka hiçbir şey değil. Aslında bunun da çözümü var. Balık pompası yerine sarsak elek kullanılması. Balığı yukarıya yine pompayla basıyorsun ama balıkla diğer maddeler elekle birlikte ayrıştırılıyor. Dolayısıyla gırgırlarda bunlar kullanılırsa hem ölü denizanası hem de canlı denizanası bu kadar çok olmaz.
Gemilerde balast suları var. Körfez'in zaten her tarafı liman oldu. Mesela Kızıldeniz’de geminin dengesini alması için balast suyu alınıyor. Marmara da aslında bir göl, deniz falan değil. Balast suları buraya boşaltılıyor. Dolayısıyla balon balığı da dahil her türlü canlı buralara gelebilir. Hatta gelebilir değil, geliyor zaten. Yani bunun da sorumlusu yine insan.’’
Senelerdir burada balık tutuğunu fakat pusula denizanası (chrysaora hysoscella) türünü ilk kez gördüğünü ifade eden Tamer Orhan ise,
‘’Bu zamana kadar yoktu, son 1 aydır var. Müsilajdan sonra çıktı bunlar. Balık da çıkmıyor. Bu denizanasını bana eşim gösterdi. Büyük bir canlıydı, ‘Bu ne?’ diye sordu. Ben de denizanası olduğunu söyledim. Sayıları arttı. İlk önce birkaç tane görmüştük, şimdi çok var. Denizi kirletmemek lazım. Ne geliyorsa pislikten geliyor’’ diye konuştu.