Cilt Bakımında Kullanılan Retinol Nedir? Retinol Nasıl Kullanılır?
Cilt sağlığı için en etkili içeriklerden biri olduğu kanıtlanan retinol son zamanların en popüler bakım ürünü. Peki retinol nasıl kullanılır? Retinol ne işe yarar?
Retinol, retinoid adlı ilaç kategorisinin altında yer alan hafifletilmiş bir A vitamini türevidir. Cilt hücrelerinin metabolizmalarını hızlandırarak
hücre yenilenmesini tetikleyen retinol kolajen üretimini de destekler. Kimyasal peeling etkisi yaratan retinol yeni ve sağlıklı bir cildin oluşmasını sağlar.
Retinol ayrıca ince çizgilerin ve lekelerin asıl nedeni olan serbest radikal hasarını önler ve tersine çevirir.
Retionolün Faydaları
- Cilt tonunu eşitler ve parlaklık kazandırır.
- Cilt üzerinde oluşmuş yaraları daha hızlı ve leke bırakmadan iyileştirir.
- Akne, siyah nokta, tıkanmış gözenekleri önler.
- Retinol sürekli olarak hücre yenilenmesini tetikleyerek cilt hücrelerinin yeterince hızlı değişmemesi ve cilt üzerine birikmesi sonucu oluşan akne, siyah ve beyaz nokta gibi cilt problemlerini daha oluşmadan önlenmiş olur.
- Gözeneklerin boyutunu küçülterek görünümlerini azaltır.
- Güneş veya yaş alma sonucu oluşan cilt lekelerinin görünümünü azaltır.
- İnce çizgileri geçirerek yaş almanın cilt üzerinde bıraktığı etkileri tersine çevirir.
Retinol her yaşta kullanılabilir. Ancak hamilelik döneminde retinol kullanılması önerilmez.
Retinolün faydaları düzenli kullanımdan 2 ay sonra görülmeye başlanır. Bu alışma sırasında hassas ciltlerde cilt kuruluğu, soyulma, kızarıklık gibi yan etkiler meydana gelebilir.
Retinol Nasıl Kullanılır?
Güçlü bir etki yaratan retinolü cilt bakım rutinine yavaş yavaş entegre etmek daha sağlıklı olacaktır. Bu yüzden haftada 1 ile başlayarak 2 aylık süre boyunca haftada 2,3 ve gün aşırı sıklığında bezelye tanesi büyüklüğünde kullanmak en ideal rutin olacaktır.
Retinolü cildinize uygun nemlendirici krem ile birlikte kullanmak yaşanabilecek olumsuz etkileri en aza düşürür.
Retinol cildinizin hassasiyetini arttırarak UV ışınlarına karşı daha korunmasız hale getireceğinden gece kullanılması önerilir. Gündüzleri ise mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.