Çocukların Yeme Alışkanlıklarını Düzeltmek İçin Yapılması Gerekenler
Okulların açılmasıyla birlikte Covid-19 salgınından çıkan çocuklar yeni bir düzene geçti. Uzman Dyt. ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, bu dönemde abur cubur ve fast food tüketiminin arttığına dikkat çekerek çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırma konusunda önerilerde bulundu.
Yaşanan süreçten dolayı çocukların
yeme alışkanlıklarının da değiştiğini söyleyen
Uzm. Diyetisyen ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, “Kısıtlamalar döneminde, çocuklar okula gidemedikleri için fazla hareket edemediler. Üstelik evden çıkamadıkları için de çocukların birçoğu can sıkıntısından yemeğe yöneldiler” dedi.
“Söylemlerinizle davranışlarınız tutarlı olduğu sürece çocuklarınızda istediğiniz alışkanlıklar gelişecektir” diyen Uzm. Dyt. Merve Öz, ebeveynlerini taklit eden, rol model alan çocuklara örnek olmak için anne ve babaların sağlıklı yeme alışkanlıkları geliştirmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Kahvaltıda yumurta yemenin önemine vurgu yapan Öz, “Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Süt ve peynirin protein oranı yüksek olmakla birlikte kalsiyum kaynaklarıdır. Zeytin bağışıklık sistemini korur ve tok tutar. Ayrıca lif kaynağıdır. Yumurta, peynir ve zeytinli bir kahvaltı sağlık açısından çok yararlıdır. Güzel yapılmış bir kahvaltının ikinci yararı ise tokluk sağlayacağından kan şekerini dengede tutar ve sağlıksız gıdalara yönelme isteğini azaltır. Yapılan çalışmalar güne yumurta ile başlandığında gün içinde alınan kalorinin, yumurta yenilmeyen güne göre daha az olduğunu göstermiştir.” dedi.
Çocuklar tarafından çok tercih edilmeyen sebzelerin farklı formlarda sunularak denenmesi gerektiğini söyleyen Öz, “Yumurta sevmeyen ya da kokusundan hoşlanmayan bir çocuğun, yumurtayı sevebilmesi için omlet ya da menemen şeklinde denemesi sağlanabilir. Omleti yiyen bir çocuğun haşlanmış yumurtayı yemesi daha kolay olacaktır. Kefir sevmeyen çocuklar için de ilk başta evde hazırlanmış meyveli kefir denenebilir. Sade kefirin içine meyve püresi eklenerek çocuğun kefir içmesi sağlanabilir. Ayrıca ürünleri hazırlarken çocukları da kendinize yardımcı etmeniz de yarar sağlayacaktır.” örneklerini verdi.
Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yenmesi gerektiğini söyleyen Öz, “Küçük yaşlarda sebze ve meyveleri tanıtmak adına boyama veya hikâye kitapları alabilirsiniz. Severek tükettikleri gıdaların yanına; çorbaların, omletlerin, sandviçlerin içine sebzeler ekleyebilirsiniz. Sebzeli pizza veya mücver gibi gıdalar hazırlayabilirsiniz. Sebzeleri fırında pişirerek kıtır kıtır bir kıvam almasının sağlanması da çocukların sebzeye olan ilgisini artırabilmektedir, sebzeleri fırında pişirerek tüketimini sağlayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.