Dirençli Nişasta Nedir? Ne İşe Yarar?
Bir tür karbonhidrat olan dirençli nişasta sağlıklı beslenmede son dönemlerde öne çıkan bir besindir. Kilo ve şeker kontrolünün sağlanması ile ilişkilendirilen dirençli nişasta nedir? Dirençli nişastanın faydaları nelerdir?
Bir tür karbonhidrat olan dirençli
nişasta tıpkı prebiyotik görevi gören lifli gıdalar gibi ince bağırsakta sindirilemeyerek kalın bağırsakta fermente olur. Dirençli nişasta bağırsak mikrobiyatasındaki iyi bakterilerin beslenmesini ve bu şekilde bağırsak
sağlığının artmasını sağlar. Dirençli nişastalar kaynağı ve yapısına göre 4 kategoriye ayrılır.
- Tip 1: Tahıllarda, tohumlarda ve baklagillerde bulunan ve lifli hücre duvarları nedeniyle sindirilemeyen nişastadır.
- Tip 2: Yeşil yani olgunlaşmamış muzda ve çiğ patateste bulur.
- Tip 3: Patates ve pirincin de dahil olduğu bir grup gıdanın, pişirilip soğutulma işleminin ardından içinde bulunan nişastanın sindirilebilir formdan, sindirilemez yani dirençli forma dönüşmesi sonucu oluşan nişastadır.
- Tip 4: Kimyasal işlemler sonucu insan yapımı olan nişastadır.
Dirençli Nişastanın Faydaları
Sindirilemeyen dirençli nişasta şekere dönüşmeden kalın bağırsağa giderek burada fermente olur. Bu fermantasyon işlemi iyi bakterilerin çoğalmasına ve kötü bakterilerin azalmasına yardımcı olur. Yavaş sindirilen lifli gıdalar gibi tokluk hissine neden olurken fermente süresi daha uzun olduğu için birçok lifli gıdaya göre daha az gaz problemi oluşturur.
Dirençli nişastanın insülin hassasiyeti üzerinde iyileştirici etki yarattığı ve hücrelerin insüline karşı olan tepkilerini düzenlediği yönünde bilimsel bulgular bulunuyor.
Dirençli nişasta tüketiminin, özellikle kalsiyum ve demir gibi minerallerin emilimini de olumlu yönde geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Dirençli Nişasta İçeren Besinler
Olgunlaşmamış muz, baklagiller, pişirilip 1 gece soğutulmuş patates, pirinç, makarna, tatlı patates, mısır, tahıllar, yulaf dirençli nişasta içerir.