Myanmar Yeni Pandemilere Davetiye mi Çıkarıyor?
Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Myanmar'da kaplan, pangolin ve nesli tükenmekte olan bazı türlerin ticari amaçlı yetiştirilmesine imkan veren yasa onaylandı.
Doğayı koruma örgütleri ise Myanmar'ın komşusu Çin ile yaptığı vahşi hayvan kaçakçılığının merkezi olması yüzünden, bu yasayı tepkiyle karşıladı. Myanmar Orman Bakanlığı özel hayvanat bahçelerinin 90 tür hayvan için yetiştirme lisansı başvurusu yapmasına, Haziran ayında açık kapı bırakmıştı. Söz konusu 90 tür hayvan arasında bulunan 20 türden fazlası, nesli tükenmeye başlayan ve durumu kritik hayvanlar arasında yer alıyor.
Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Ticareti Meşrulaştırılıyor
Alınan karar, artık ülkede yalnızca 22 adet kaldığı düşünülen kaplanların yanında; pangolin, fil, akbaba gibi türlerin hayatını tehlikeye atıyor. Öte yandan nesli tükenmekte olan Irrawaddy yunusu ve Siyam timsahları bu kararla birlikte, etleri ve derilerinden yararlanmak amacıyla yetiştirilebilecek.
Orman Bakanlığı her ne kadar kararın amacının vahşi hayvan kaçakçılığını önlemek ve yasadışı şekilde yetiştirilmelerinin önüne geçmek olduğunu söylese de, doğa koruma örgütleri Bakanlık gibi düşünmüyor. Bu kararın uzun süreçte nesli tükenmekte olan türlerin kullanımını meşrulaştıracağını söyleyen doğa yanlısı örgütler, pazarda bu türlere olan talebin de artacağını vurguluyor.
Uzmanlar Yeni Pandemi Türleri Konusunda Uyarıyor
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ile Fauna and Flora International (FFI) tarafından yapılan ortak açıklamada; ''Kar amaçlı ticaretin, paralel bir pazar yaratarak vahşi hayvanların yasadışı ticaretini ve bu hayvanlardan elde edilen ürünleri artırdığı daha önce görüldü.'' ifadeleri yer aldı.
Öte yandan uzmanlar, Myanmar'ın hayvan ticaretini önlemek konusundaki yetersizliğinin, insanlardan hayvanlara bulaşabilen Koronavirüs (Covid-19) benzeri yeni bir virüse davetiye çıkarması konusunda da endişelerini dile getirdi.
Tüm bunların yanında, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) nesli tükenme tehlikesi altındaki türlerden bazılarının kapatılmış alanlarda yetiştirilmesine izin veriyor fakat sıkı kurallar içinde yapılmasını şart koşuyor.