Ektiği Sebzeler Zarar Ettirdi, Karanfil Çiçeği İmdadına Yetişti
Kadir Hüseyin Okyay, kafasına koyduğu sebze üretimi için Denizli’nin yolunu tuttu. Serada sebze üretmek için kolları sıvayan Okyay, hasat sonrası masraflara dahi yetişemedi. Hayal kırıklığı yaşayan girişimci çareyi karanfil üretiminde buldu!
Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Darıeveren köyünde 4 dönümlük serası olan Hüseyin Okyay, serasında biber ve
domates üretmeyi denedi. Fakat satış fiyatının maliyetlerinin çok altında kalması sebebiyle zarara uğradı. Ne yapacağını düşünen Okyay, bir arkadaşının karanfil üretme fikrine çok heyecanlandı. Araştırmalarını tamamlayan Hüseyin Okyay, 5 türden 125 bin fideyi toprakla buluşturdu.
Kadir Hüseyin Okyay,
“Araştırdım, bunu üretebileceğimi gördüm. Ben girişimci ruha sahibim. ‘Yapamazsın' diyenler şu an bana imreniyor. Onlar da karanfil üretmeyi düşünüyor. Farklı fikirlere hep açık olmuşumdur. Risk olmazsa başarı olmaz. Riski göze alıp bu işten kazançlı çıktığımızı düşünüyorum” ifadesinde bulundu.
Gerçekleştirdiği girişimi gururla anlatan Okyay sözlerine devam etti:
“Şu anda Avrupa'nın en büyük çiçek üreticisi Hollanda başta olmak üzere İngiltere, Polonya ve Rusya'ya ürün gönderiyorum. Hollanda, Avrupa'nın çiçek merkezi. Hollanda'ya bugüne kadar 450 bin, Rusya'ya da 220 bin ihraç ettik. Biz Hollanda'ya karanfil satabiliyorsak, bu büyük bir başarıdır. Hollanda'dan da birçok ülkeye çiçeklerimiz gönderiliyor.
Tereciye tere satıyoruz. Bunun gururunu yaşıyoruz. İhracat yaparak ülkemize katkı sağlıyoruz. Hep aynı ürünleri üretmek yerine alternatiflere yönelmeliyiz. Biz öncülük yaptık. Birkaç yıl içinde burası bir karanfil üretim bölgesi olabilir. Üretimin ilk yılında ihracat yapma başarısı gösterdim. Her bir fideden 7 çiçek elde ediyoruz. Şu ana kadar masrafımı çıkardım. Bundan sonrası kâr olacak’’ diye konuştu.