Yayınlanma: 15 Temmuz 2021 18:28
Güncellenme: 18 Kasım 2024 07:50
Bazı gıdaların vücuda olağan dışı tepkiler vermesi nedeniyle semptomları en aza indirmek için eliminasyon diyeti uygulanır. Peki eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyeti nasıl uygulanır?
eliminasyon diyeti, bazı besin gruplarının vücuda verdiği zararı belirlemek için uygulanan bir diyettir. Hangi gıdaların alerji ya da hassasiyete yönelik semptomları tetiklediği eliminasyon diyeti ile saptanır.
Eliminasyon diyetinde belirli bir gıda grubu bir süre tüketilmez. Hangi gıdanın alerji semptomlarını güçlendirdiğini saptamak için genellikle 3 hafta o gıdanın beslenme düzeninden çıkarılması tavsiye edilir. Ancak uzmanlar daha net sonuç alınabilmesi için bu süreyi 4 ila 6 hafta arasına çıkarmak gerektiğini söylüyor. Eliminasyon diyetinde belirli bir gıda grubunu diyetten çıkardıktan sonra, 'yeniden tanıtma' adı verilen ikinci etaba geçilmesi gerekiyor.
Elimine edilen gıda grubunu vücudunuza yeniden tanıtmak için üç gün gerekiyor. Sağlık Koçu ve Beslenme Uzmanı Christina Vittas bu sürenin üç gün sürmesini şöyle açıklıyor: “Gıda duyarlılıkları gıda alerjilerinden farklıdır. Gıda alerjileri ile daha hızlı bir reaksiyon alırsınız, ancak gıda hassasiyetlerinde reaksiyon 72 saate kadar sürebilir.” İlk gün yeniden tanıtılan besin grubundan 1/4 porsiyon, ikinci gün 1/2 porsiyon son gün ise tam porsiyon tüketilmesi gerekiyor. Böylelikle vücudunuzda herhangi bir semptom olup olmadığını gözlemyebiliyorsunuz. Uzmanlar süreci kolaylaştırmak için vücudunuzdaki tepkileri her gün not etmenizin faydalı olacağını söylüyor. Sağlık Koçu ve Beslenme Uzmanı Christina Vittas eliminasyon diyetinin hedef aldığı besin ve besin gruplarını şöyle sıralıyor:
Metabolizmamızda oluşan atıkların idrar veya dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırmak olarak tanımlabilir.
Unu keserek hazırlanan diyet listeleri aşırı tahıllı ve unlu gıdaların yirmi bir gün boyunca yenmemesiyle yapılan bir uygulamadır. Bu diyetin amacı kişinin kısa zamanda vücudundaki yağları yakarak kilo vermesini sağlamaktır.
Sütle diyet yapmak, kandaki kolestrol oranınızı düşürür, kemiklerinizi ve sinirlerinizi güçlendirir, bağırsak florasını rahatlatıp, bağırsaklarınızın iyi çalışmasını sağlar. Bu beslenme yöntemi ayrıca cildinize iyi gelir, sivilcelerden kurtulmaya yardımcı olur. Günde 1 lt süt tüketmek, organizmanızın ihtiyacı olan proteini karşılar. Düzenli süt ürünleri tüketmek, iyi bir sindirim sistemi ve güçlü kemikler demektir.
Spor yapmadan sınırsız et, tavuk ve balık yenilerek, insanları strese sokmadan zayıflatan diyet türüdür.