Fazla Tuz Tüketimine Dikkat!
Vücudumuz için gerekli bir besin olan tuz fazla kullanıldığında sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye tuz tüketiminde oldukça yüksek bir orana sahip. Peki tuz tüketimi nasıl olmalıdır? Tuz tüketimi nasıl kontrol altına alınır?
2008 yılında yapılan, Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması'na göre ülkemizde günlük tuz tüketimi 18 gram gibi oldukça yüksek bir oranda.
Fazla
tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, akciğer hastalıklarına neden olabilir. Öğrenilmiş bir güdü olan tuz tüketimi kişi tarafından sınırlandırılmalıdır.
Tuz Tüketimi Nasıl Sınırlandırılır?
Tuz tüketimini sınırlandırmak için bazı alışkanlıkları değiştirme faydalı olabilir. Tuz tüketimini azaltmak için;
- Sofranıza tuzluk koymayın.
- Tuzu, pişirirken değil yemeğin sonunda ekleyin.
- Bilinçli alışveriş yapın.
- Bir besini tadarak tuzunu anlamayabilirsiniz. Bunun için etiket üzerinde aşağıda yazan katkıların bulunmamasına dikkat edin: Monosodyum glutamat (MSG), kabartma tozu, Disodyum fosfat, Sodyum alginat, Sodyum nitrat veya nitrit.
- Limon, baharatlar tuzu çok iyi replike edebilir.
- Ambalajlı ürünlerin tuz içerikleri yüksek olduğundan dikkatli tüketin.
- Turşu, salamura yiyecekler ve şarküteri ürünlerini fazla tüketmeyin.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger görünmez tuzlar konusunda uyarıyor. Özger,
"Günlük sodyum alımımızın önemli bir kısmını ekmek, çeşitli kahvaltılık gevreklerden, işlenmiş etlerden, tahıllardan, süt ve süt ürünlerinden almaktayız. Gün içinde tüketilen bir miktar paketli gıda veya işlenmiş ürünlerle bile günlük tüketmemiz gereken sodyum miktarlarına erişebiliyoruz. Biz bunlara “görünmez tuz” diyoruz." diyor.