İmmün Plazma Tedavisine Dair Merak Edilen Her Şey
İmmün Plaza Tedavisi; Nedir? Kimler bağışta bulunabilir? Risk var mıdır? Ücretli midir? Bağış ve transfer süreci nasıl işler?
1 Nisan tarihinde
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine
immün plazma tedavisinde uyulması gereken kriterler iletildi ve yöntem koronavirüs tedavisi kapsamında denenmeye başlandı. Haber ajanslarına gelen bilgiler ışığında tedavinin işe yaradığı bazı hastalar olsa da bugüne kadar kaç kişide denendiği ve kaçından olumlu sonuç alındığına dair detaylı bir bilgi henüz bulunmuyor. 2002 Ebola ve 2014 Sars salgınında başvurulan bu yöntem yeni tip koronavirüs tedavisi için ABD, Çin ve İsrail’de de kullanılıyor.
T.C. Sağlık Bakanlığı da yeni tip koronavirüsle(Covid-19) kapsamında son günlere oldukça gündeme gelen ve oldukça merak edilen ‘immün plazma tedavisine’ dair merak edilen tüm sorulara yanıt verdi. Sağlık Bakanlığı, profesyonel görüşler çerçevesinde hazırlanan infografikleri resmi twitter hesabı aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı.
İmmün Plazma Tedavisi Nedir?
Sağlık Bakanlığı immün plazma tedavisini; “Covid-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleşen tedavi yönetimidir.” ifadeleriyle tanımladı.
Kimler Bağışta Bulunabilir?
Koronavirüsle mücadele kapsamında değerlendirmesi süren İmmün plazma tedavisi için bağışta bulunabilecek kişilerde aranan kriterler de listelendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler aşağıdaki şekilde listelendi.
18-60 yaş arası bağışçılar
Erkek ve gebe kalmamış kadınlar
Hayatının hiçbir döneminde kendisine kan transfüzyonu yapılmamış kişiler
Covid-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu bulunan kişiler
Klinik olarak iyileşmesinden sonra iki kere negatif test sonucu almış kişiler plazma bağışında bulunabilecek.
Plazma Bağışı Nasıl Alınır?
45-60 dakika arası süren işlemde ilk olarak bağışçı, tıpkı kan verme işleminde olduğu gibi form doldurur ve muayene edilir.
Bağışçılardan kan alınarak laboratuvar testleri uygulanır.
Test sonuçları uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Geri kalan kısmı bağışçıya geri nakledir.
Bir Bağışçıdan Kaz Kez Plazma Alınabilir?
İmmün plazma bağışı, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmek kaydıyla 7-10 günde 1 olmak üzere bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabilir.
Plazma Bağışının Bağışçı İçin Riski Var Mı?
Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir.
Bu Tedavi Ücretli Mi?
Bu tedavi tamamen ücretsizdir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Plazma Bağışı ve Transfer Süreci Nasıl İşliyor?
İyileşen hastaların bilgileri T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Türk Kızılay’a iletilir.
Bağış şartları elverişli olarak görünen bağışçı adayları Türk Kızılay tarafından aranır.
Bağışçı olmaya gönüllü vatandaşlara, randevu verilerek kan merkezlerine davet edilir. Gelme imkanı olmayan bağışçılar Kızılay araçlarıyla alınarak işlem sonrasında evlerine ulaşımları sağlanır.
Hastanelerden gelen talepler doğrultusunda plazma ürünlerinin transferi gerçekleştirilir. Plazma talebi hasta yakını veya hasta tarafından yapılamaz.