Milli savunma bakanlığı, haftalık 10 milyon maske üretiyor. Milli Savunma Bakanlığına bağlı bulunan fabrika ve dikimevlerinde
koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamı içerisinde haftalık 10 milyon maske üretimine ulaşılmış durumda. Bu üretimin sadece 6.5 milyonunu
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) fabrikası karşılıyor. MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere, ihtiyaç olması durumunda daha da artırabilecek potansiyele sahip olduklarını söyledi. Akdere, yerli ve milli imkanlar dahilinde ürettikleri solunum cihazının ise yaklaşık bir ay sonra seri üretiminin başlayacağını açıkladı.
Bakanlığın bir kuruluşu olan MKEK’e ait MAKSAM Makine ve Maske Fabrikası’nda da bu bağlamda üretim kapasitesi yüzde yüz düzeyinde artırıldı. Fabrikada yaklaşık 210 işçi, 3 ayrı vardiyalar halince, 7 gün 24 saat kesintisiz maske üretimi yapmaya devam ediyor. Fabrikada haftalık 6.5 milyon cerrahi maske üretilirken, KBRN maske, siperlik, Sağlık personellerinin kullanmış olduğu N95 maske, tulum, gözlük, eldiven, dezenfektan gibi malzemeler de son teknoloji kullanılarak uluslararası standartlara uygun şekilde üretiliyor. İlgili ekipmanların üretimi sırasında çalışan bütün işçiler gerekli tedbirleri alarak mesailerine devam ediyor. Giriş ve çıkışlarda personellerin ateşleri ölçülürken, çalışma alanlarının temizliği ve hijyeni düzenli olarak sağlanıyor.
Dikimevleri’de Destek Oluyor
MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere, koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamı içerisinde, önemli bir görevi başarı ile yerine getirdiklerini belirtti. Akdere, “Milli Savunma Bakanı’mız Hulusi Akar’ın talimatları doğrultusunda MKEK olarak cerrahi maske olarak da bilinen maskeden haftada yaklaşık 6.5 milyon adet üretiyoruz. Askeri dikimevlerimizin de katkısıyla birlikte bu rakam 10 milyona ulaşmış durumda. Üretilen maskelerin yanında, 334 bin 825 adet tulum, 33 bin 210 adet koruyucu gözlük, 377 bin 100 adet koruyucu eldiven ve 41 bin 400 litre dezenfektan üretimi de yaptıklarını açıkladı.
Solunum Cihazı 1 Ay Sonra
Ürettikleri ‘Sahra’ isimli mekanik solunum cihazı üretimiyle ilgili de konuşan Akdere, tasarımından yazılımına kadar tamamen yerli üretim olduğunu söyledi. Modüler yapıya sahip cihazın, koronavirüsle mücadele eden hastalar yanında diğer solunum sıkıntısı çeken hastalar için de kullanılabilecek. Akdere, milli solunum cihazının bir ay içinde seri üretimine geçmeyi planladıklarını ifade ederek, "Önümüzdeki haftalarda nihai halini aldıktan sonra gerekli sertifikasyon çalışmalarını tamamlayıp, başta kahraman Mehmetçiğimizin ihtiyaçları olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretime geçmeyi hedefliyoruz. Solunum cihazımızın seri üretimine gelecek ayın içinde geçmeyi planlıyoruz. Haftalık 500 adet üretebilecek altyapıyı sağladık" diye konuştu.