Türkiye'de Koronavirüs Korkusu Raporu
Koronavirüs salgını fiziksel sağlığa ciddi zararlar verirken ruhsal olarak da bireyleri çöküntüye uğrattı. Virüsün hızla yayılması yaşam standartlarının ve alışkanlıkların bir anda değişmesine neden oldu. Virüsün psikolojik etkileri araştırılmaya devam ederken Türkiye'de Koronavirüs Korkusu raporu yayımlandı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde görevli bir grup akademisyen Türkiye'de koronavirüs korkusunu ölçümledi. Rapora göre virüs korkusu erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görünüyor.
Koronavirüs Korku Ölçeği çalışmasının Türkiye'de
koronavirüs korkusunun belirlenmesi ve buradan alınan veriler ışığında kişilerin psikolojik tedavi planına yardımcı olması amaçlanıyor.
668 kişi üzerinde yapılan çalışmanın ekibinde ise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Dilmaç, Doktor Öğretim Üyesi Abdulkadir Haktanır ve Doktor Araştırma Görevlisi Tolga Seki yer alıyor.
Sosyo-ekonomik düzeyin koronavirüs korkusunda belirleyici bir unsur olduğunu da ortaya koyan çalışma sonucunda,
sosyo-ekonomik düzeyi orta olan kişilerin yüksek olanlara göre daha fazla korktuğu saptandı.
Eğitim durumunun ise koronavirüs korkusunda belirleyici bir unsur olmadığı gözlemlendi. Araştırmaya göre
eğitim düzeyi yüksek olan kişiler de aynı korkuya sahip.
Birincil risk grubunda yaşlıların bulunmasının gençlerin koronavirüs korkusunu azaltmadığı,
gençlerin de en az yaşlılar kadar korktuğu gözler önüne serildi.
Araştırmayla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Bülent Dilmaç
; “Pandemilerin ne yazık ki insanlar ve toplumlar üzerinde fiziki ve psikolojik etkileri olabiliyor. Biz de yaptığımız bu çalışmayla konunun psikolojik tedavi yönüne katkı sunmaya çalıştık. İnşallah en kısa sürede salgın biter ve sağlıklı günlere kavuşuruz” değerlendirmesinde bulundu.