Hayvansal Protein Yerine Tüketilebilecek Bitkisel Protein Kaynakları
Protein vücut ağırlığımızın yüzde 17'sini oluşturur ve kaslarımızın, cildimizin, tırnaklarımızın, saçlarımızın ve gözlerimizin yanı sıra kalp ve beyin gibi hayati iç organlarımızın en baskın bileşenidir.
Ana protein kaynağı olarak hayvansal
proteinler, yani et, süt ürünleri, balık ve yumurta bilinir. Ancak hayvansal gıdalardan alınan protein, bitkisel kaynaklardan da alınabilir. İşte
bitkisel protein kaynakları:
Mercimek
Bir su bardağı haşlanmış mercimek 18 gram protein içerir. İçerdiği yüksek protein nedeniyle mercimek hayvansal gıda tüketmeyenler için iyi bir kaynak oluşturur. Ayrıca zengin bir lif kaynağı olarak enerji sağlar, kalp hastalığı riskini azaltır, sizi daha uzun süre tok tutarak vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini sağlıklı tutar.
Edamame
Bu soya ürünü bol miktarda protein içerir. İhtiyaç duyulan tüm amino asitleri sağlayan adamame, pişmiş 1 bardağında 17 gram protein bulundurur. Bu fasulye ayrıca sağlıklı çoklu doymamış yağlar, özellikle omega-3 alfa-linolenik asit ile birlikte lif, demir, kalsiyum, çinko, bakır, potasyum, magnezyum ve C ve K vitamini içerir.
Barbunya
Bir fincan haşlanmış barbunya 15 gram protein içerir. Dokuz amino asidin tümünü içeren barbunya proteinojenik bir amino asit olan metiyonin bakımından biraz düşüktür. Hayvansal protein kaynaklarının aksine barbunya düşük kolestrol içeriğiyle öne çıkar.
Kinoa
9 temek amino asidin hepsini içeren kinoa mükemmel ve eksiksiz bir vejetaryen protein kaynağıdır. Bir bardak pişmiş kinoa 8.14 gram protein içerir. Bu tahıl ayrıca lif, demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve folat içerir.
Soya Sütü
Soya sütü, hayvansal süt tüketmeyenler ve laktoz intoleransı olan kişiler için iyi bir alternatif oluşturur. Bol miktarda protein içeren soya sütü A, B12 ve D vitamini içerir. Sadece 1 bardak soya sütü 8 gram protein bulundurur.