Hindistan'da Baş Gösteren Kara Mantar Hastalığı Nedir?
Koronavirüs salgınıyla boğuşan Hindistan'da şimdi de kara mantar salgını ortaya çıktı. Ülkede vaka sayısı 28 bin 252'ye ulaşmış durumda. Peki kara mantar hastalığı nedir? Nasıl bulaşır?
Kara mantar olarak bilinen mukromikoz hastalığı hızla yayılmaya devam ediyor. Hindistan'ın ardından son olarak Meksika'da görülen
hastalık burun, göz bazen de beyni etkiliyor.
Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz çok nadir ortaya çıkıyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu oluşuyor.
Sinüs, beyin ve akciğeri etkileyen kara mantar bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölüme neden olabiliyor.
Kara Mantar Nasıl Bulaşır?
Kara mantar insandan insana bulaşan bir hastalık değil. Ancak havadaki ya da ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabiliyor.
Kara mantar hastalığına yakalanmış kişilerde genellikle burun etrafında renk değişmesi meydana gelir. Belirtiler arasında burunda kanama, tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözlerde şişlik, ağrı, bulanık ya da çift görme, son aşamada ise körlük bulunuyor.
Hastalığa yakalanan kişilerde görme kaybının ardından tedavide zorluk yaşanıyor.
Kara Mantar Tedavisi
Hastalığın tedavisinde kullanılan yalnızca bir ilaç bulunuyor. Enjektörle uygulanması gereken bu ilacın her bir dozu 48 dolar ve 8 hafta boyunca her gün uygulanması gerekiyor.
Kara mantar hastalığına yakalanan kişilerde enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekebiliyor. Bazı nadir vakalarda ise uzmanlar çene kemiğinin alınması gerektiğini belirtiyor.