Kayseri’de Şok Eden Görüntüler: Para Karşılığı Falakaya Yatırdı!
Kayseri’de akıl almaz olay! Kargo çalışanı Erkan T. isimli şahıs, para karşılığı anlaştığı kadınları falakaya yatırdı. Falakaya yatan kadınların ayaklarının altına sopayla vururken, onlardan saymalarını istedi. Dehşet anlarını aynı zamanda videoya çeken Erkan T. hakkında soruşturma başlatıldı.
Melikgazi ilçesi Mimsin Şirintepe Mahallesi'nde meydana gelen olayda, bilinen bir kargo firmasında çalışan Erkan T. isimli şahıs, kendine göre güzel ve çirkin ayrımı yaptığı kadınları evine çağırarak falakaya yatırdı. Güzel diye seçtiği kadınlara 500 TL, çirkin diye nitelendirdiği kadınlara ise 250 TL ödeme yaparak kadınların ellerini ve ayaklarını eşarp ve iplerle bağladı. Gözlerini de uyku bandı takan şahıs falaka işkencesine başladı.
Eline aldığı uzun sopalarla kadınların ayaklarının altlarına vuran Erkan T. dayak yiyen kadınlardan her vurduğunda saymalarını istedi. Kadınlar her vuruşta hem saydı, hem acıdan bağırdı. İşkence anlarını aynı zamanda videoya aldı. Erkan T.'nin teklif yaptığı kadınlardan birinin kendisini savcılığa bildirmesiyle işkenceleri gün yüzüne çıktı. Polis ekipleri tarafından ‘müstehcenlik' ve ‘cinsel taciz' suçundan soruşturma başlatıldı. Erkan T.’nin çektiği görüntüler sosyal medyada da gündem oldu.
Falaka Nedir?
Falaka, insanların genellikle ayakları uzun bir sopa veya benzer bir şeye kıpırdamasına müsaade etmemek için bağlandıktan sonra sopa, jop veya benzer cisimler ile vurmak ile gerçekleşen bir işkencedir.
‘’Falaka cezasını en çok Osmanlıların kullandıklarını ve fethettikleri ülkelerde de yaygınlaştırdıklarını söylemek mümkündür. Meselâ her yönüyle Türk eğitim sisteminin etkisi altında kalmış olan Yunan ilköğretim okullarında 1829’da yasaklanıncaya kadar en önemli te’dib vasıtası falaka idi; aynı şekilde Kuzey Afrika ülkelerinde de yahudi Talmud okulları dahil bütün mahalle mekteplerinde falaka cezası bugün dahi uygulanmaktadır. Osmanlılar falakayı mahalle mekteplerinin dışında medreselerde ve özellikle daha sıkı bir disiplin gerektiren askerî okullarda da kullanmışlardır.
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına kadar devam eden uygulamalarda falaka cezası suçlunun canını yaktığı kadar onu aşağıladığı için daima ibret teşkil etmesi amacıyla alenen yerine getirilmiş, hatta uygulanması askerî okullarda bir tören halini almış, ayrıca falaka da gözdağı vermek amacıyla hemen görülebilecek bir yere asılmıştır. Falaka Osmanlılar da kadıların verdiği cezalar kapsamında yargıda veya yargıya dayanmadan suçun tespit edildiği anda infaz edilmek üzere belediye hizmetleriyle asayiş sisteminde de kullanılmıştır.’’