Kemoterapi Nedir? Kemoterapi Yan Etkileri Nelerdir?
Kemoterapi Nedir? Kemoterapi Yan Etkileri Nelerdir?- Kanserli hücreleri yok etmeyi hedefleyen kemoterapi, kelime anlamı olarak ilaçlı tedaviyi (sitotoksik) tarif eder. Kemoterapi, kan dolaşımına verildiğinde bölünmeye devam eden hücrelere zarar vererek bölünmeyi durdurmaya çalışır.
Kemoterapi nedir? - Pek çok hücre, bölünerek çoğalmayı durdursa da vücutta bir hasar oluştuğunda hücreler tekrar bölünmeye ve çoğalmaya devam etmektedir. Kanserli olan hücreler sağlıklı hücrelere kıyasla daha hızlı ve kontrolsüz bir biçimde bölünür. Bu bölünmeler yerini tümörlere bırakır. Kanserli hücrelerin tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiği kemoterapi, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve ömrünü uzatmak için de uygulanabilir. Kemoterapi tedavisi kanser hücrelerinin bölünmesini, çoğalmasını ve yayılmasını engellemektedir.
Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?
En yaygın kemoterapi yan etkileri şunlardır:
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Saç dökülmesi
- İştah kaybı
- Yorgunluk
- Ateş
- Ağız yaraları
- Ağrı
- Kabızlık
- Ciltte morlukların oluşması
- Kanama
Kemoterapi alan hasta yakınları nelere dikkat etmeli?
Hasta yakını, hastanın yaşamına mümkün olduğunca destek sağlamalıdır.
Tedaviyle ilgili karar verme sürecinde hastanın yanında olmalı, kararlara onun fikirlerini de dahil etmeyi unutmamalıdır.
Hastanın neye ihtiyacı olabileceğini düşünmeli, ihtiyaç halinde destek olmalıdır.
Hastanın öz yeterlik algısını zedelememek ve ona özgür alan tanımak adına, hasta yardım talep etmediği zamanlarda denemesi için ona fırsat vermelidir.
Hastaya tedavi sürecinde sağlanacak duygusal ve sosyal desteğin, hastanın psikolojik durumunu ve hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyeceğini bilmelidir.
Hastanın beslenme düzeninde mevsim sebze ve meyve tüketmesine yardımcı olmalıdır. Hasta unlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
Bağışıklığın güçlü tutulması için doktora danışarak ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu, zerdeçal, zencefil tüketilmesi sağlanmalıdır.
Kemoterapi sonrası neler olur ? Kemoterapi aldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Kemoterapi alırken hastalarda tedaviye bağlı hoş olmayan çeşitli yan etkiler gelişse de birçok hasta günlük yaşantısında ciddi kısıtlamalar yapmadan hayatını devam ettirmektedir. Genelde bu yan etkilerin şiddeti alınan ilaçların çeşidine ve yoğunluğuna göre değişmektedir. Hastanın genel durumu, hastalığının yaygınlığı ve hastalığın yol açtığı belirtiler de bu süreci etkileyebilmektedir. Kemoterapi tedavisi alırken birçok hasta çalışma hayatlarına devam edebilmektedir, ancak bazen tedavi sonrası yorgunluk ve benzeri semptomlar çok olursa hasta bu dönemi aktivitelerinde kısıtlamaya giderek istirahatle geçirebilir. Her ne kadar tedaviye bağlı bir takım şikayetler olsa bile bu hastaların kendilerini toplumdan izole etmelerini ve günlük yaşamlarında ciddi değişiklikler yapmasını gerektirmemektedir.
Kemoterapinin ise yaradığı nasıl anlaşılır?
Kemoterapi tedavisinin işe yarayıp yaramadığına uzman doktorunuz çeşitleri tahlil ve tetkikler sonucu sizinle paylaşır.
Kanserle olan yoğun mücadelelerinin ardından kanseri yenen ünlü isimler;
Kemoterapi gören hasta yorumları
Filiz Akın- Türk sinemasının usta ismi 2002 yılında yakalandığı Nazofareks kanserini uzun savaşlar sonucunda yenmiştir.
Arzum Onan- İlk önce lenf kanseri ile mücadele eden oyuncu ve 1993 Avrupa Güzeli Arzum Onan'a daha sonra tiroid kanseri teşhisi konuldu. Onan, operasyonlar sonrası hastalıktan kurtuldu.
Defne Samyeli- Kanal D ekranlarının unutulmaz spikeri Samyeli, 2000 senesinde yakalanlığı rahim kanserini yendi.
Oya Başar- Üçüncü derecedeyken göğüs kanserini sevenlerinin desteği ve inancıyla atlattı.
Vahide Perçin- Göğüs kanserine yakalanan Perçin, tedavilerin ardından kanseri yendi.
Yıldız Tilbe- Rahim kanserine yakalanan usta sanatçı geçirdiği operasyonla rahmi alındı. Yıldız Tilbe kanserle mücadelesini kazandı.
Kemoterapi gören hasta ne kadar yaşar?
Kemoterapi gören hastanın yaşam süresini etkileyen birçok faktör vardır. Yapılan istatistiksel çalışmalar beş yıl baz alınarak yapılırken, kemoterapi gören ve beş yıldan çok daha uzun süre yaşayan vakalar da mevcuttur. Uzmanlar bu tarz soruların cevaplarının aranmasını tavsiye etmemektedir. Hastanın yaşadığı kansere vücudunun nasıl tepki vereceği tam olarak bilinmemektedir. İstatiksel verilere göre tedavinin başarılı geçmesi sonucunda kemoterapi gören hastaların ilk 5 yıl boyunca hayatta kalma şansları yüksek olmaktadır.
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!