Yayınlanma: 1 Nisan 2023 14:53
Güncellenme: 21 Kasım 2024 17:25
Son günlerde İstanbul’da görülen kızamık salgınıyla beraber vatandaşlar kızamık hastalığı hakkında araştırmalara başladılar. Başlangıçta yalnızca çocuklarda görülen kızamık hastalığının yetişkinlerde de görülmeye başlaması insanları alarma geçirdi. Peki, kızamık nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizler için derledik.
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava partikülleri yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde ömür boyu bağışıklık bırakır.
1-3. günler arası: Hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık görülür. Üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar kızamık için tanı koyan belirtilerdir.
4-8. günler arası: Yüksek ateş ve buna eşlik eden döküntüler oluşur. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Kısa süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir.
Gözlerde iltihap görülebilir. Gözler ışığa karşı hassaslaşır.
Hastanın 10 gün süreyle izole edilmesi gerekmektedir. Ateş düşünceye kadar yatak istirahati gerekir.
Kızamıkta şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir. Bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır.
Kızamıklı bir çocukla temas eden kişilere (örn; aile üyelerine) gamma globülin yapılarak hastalık önlenebilir veya hastalığın seyri hafifletilebilmektedir..
Arkadaşlar istanbulda kızamık salgını başladı aşısız çocuklarınızı mutlaka aşılatın, gebeler hastanelere çocuklu aileleri olanlara giderken çok dikkat etsin.
— street fighter (@gokche76) March 29, 2023
Kızamık, çok sayıda çocuğun aynı anda hastalanmasına neden olabilir. Kızamık, özellikle bağışıklık sistemini çok fazla etkilediği için vücut direncinin zorlanmasına neden olur bu da zatürre, orta kulak iltihabı, beyin iltihabı gibi diğer hastalıklara zemin hazırlar.
Kış sonu ve ilkbahar döneminde ortaya çıkan, ateş ve döküntülerle karakterize oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Kızamık bir insan hastalığıdır ve başka herhangi bir hayvan tarafından bulaştırılmaz. Kızamık virüsü hastanın ağız ve burun boşluğuna yerleşir.
Ateş düşürücüler ve sıvı takviyesi genellikle yeterlidir.
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır.
Hastanın 10 gün süreyle izole edilmesi uygundur.
Ateş düşünceye kadar yatak istirahati gerekir.
Şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. ...
Bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemelidir.
Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve (1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere) 48. ayına girmiş olan tüm çocuklara iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır.
Kızamık başka hastalıklara yol açmıyorsa tedavi gerektirmez. Ancak yatak istirahati, sulu yumuşak gıdalar önerilir. En önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır. Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmez.