Yayınlanma: 26 Ocak 2021 12:19
Güncellenme: 21 Kasım 2024 06:05
Yüzyıllardır mutluluğun para ile satın alınamayacak kadar değerli bir şey olduğu söyleniyordu. Ancak ekonomistlerin detaylı araştırması sonucu, paranın ruhsal durum ile doğrudan ilişkisi olduğu saptandı. Bu kapsamda yıllık hane geliri 85 bin doların üzerinde olan kişiler, diğerlerine nazaran daha az depresyon, endişe ve üzüntü duyuyor.
ABD'li ekonomist Richard Easterlin tarafından, 1974'te yapılan bir çalışmada “daha yüksek kişi başına düşen milli gelirin daha yüksek mutluluk getirmediğini ortaya konuldu” ve günümüze kadar süren büyük bir tartışmayı tetikledi. Ancak yapılan son çalışmalar bunun doğru olmadığını gösteriyor.
2010'da psikolog Daniel Kahneman ve iktisatçı Angus Deaton BD’de yapılan Gallup anketlerini inceledi. Sonuçlarda toplam hane halkı geliri 75 bin dolar (günümüzün 90 bin doları) ve üstünde olan Amerikalıların ruhsal durumlarının ortalama gelire sahip olanlardan daha iyi olduğu görüldü. Buna göre gelirdeki artış; kişilerin stres, endişe, üzüntü ve depresyon gibi olumsuz ruh hali durumunu da kademeli olarak azaltıyor.
Bu araştırma yapılırken Harvard Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan Matthew Killingsworth, kullanıcılara rastgele aralıklarla aktivitelerini ve duygularını soran Track Your Happiness adlı bir mobil uygulama geliştirdi. 2010'da yayınlanan ilk bulgulardan biri ise düzenli olmayan gelirin mutsuzluk getirmesiydi.
Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlanan son sonuçlara göre ise mutluluk ile ekonomik gelir arasındaki bağlantıyı kanıtlanıyor. 2019 yılında uygulamayı kullanan 33 bin 391 ABD'li yetişkininden yıllık hane geliri 85 bin dolar (yaklaşık 630 bin TL) ve üzerinde olan insanlar, diğerlerinden önemli ölçüde daha az stres ve kaygıdan etkilendi. ABD’de ortalama hana halkı geliri ise 2019 yılında ortalama 68 bin 703 dolardı.