Nijerya'da yeniden kolera salgını görüldü.
Nijerya'da kolera salgını nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.
Bütün dünya ülkeleri
koronavirüs pandemisiyle mücadele ederken bazı ülkeler ek olarak başka salgın hastalıklarla da mücadele etmek durumunda kalıyor. Nijerya'da alınan bilgilere göre eyalette 155 kolera vakası tespit edildi.
Yetersiz hijyen ve içme suyundaki kirlilik dolayısıyla bulaşan kolera hastalığı Nijerya'da ilk olarak 15 Temmuz 2018'de ilan edildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ebonyi Koordinatörü Dr. Eyo Nora, gerçekleştirdiği basın toplantısında eyaletteki kolera salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hastalığın olduğu yerlerde acil ilaç ve tıbbi malzeme sevkiyatının yapıldığını belirten Nora, eyalette 155 vaka görüldüğünü ve 21 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Buna ek olaak salgının komşu eyaletlere sıçramaması için önlem almaya başladıklarını ifade etti.
Sıtma, çocuk felci, tifo, sıtma, ishal ve maymun çiçek virüsü gibi salgın hastalıklara sıklıkla rastlanan ülkede koronavirüs nedeniyle de 2 kişinin hayatını kaybettiği,
174 kişinin de virüse yakalandığı biliniyor.
Nijerya'da temiz su ihtiyacının karşılanmaması ve tıbbi müdahelenin yeterli olmaması ülkedeki salgınları ve ölümleri arttırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre gelişmekte olan ülkelerde her yıl 3-5 milyon kolera vakası görülüyor. Özellikle kurak ve çöllerle kaplı bölgelerde görülen hastalık son derece bulaşıcı ve ölümcüldür.
Kolera Nasıl Bulaşır?
Yetersiz hijyen, su ve kanalizasyon sistemleri koleraya zemin hazırlar. Kolera bakterisi genellikle dışkıyla kirlenmiş sular veya besinlerle bulaşır. Salgın sırasında içme sularına kanalizasyon sularının karışmasıyla kolayca yayılır. Kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz, bu nedenle hasta kişiyle geçici temas bulaş için risk oluşturmaz.