Normal şartlarda ne zaman emekli olunabilir? İşte hesaplama ekranı
Normal şartlarda ne zaman emekli olunabilir? İşte hesaplama ekranı
Aktif çalışma hayatı içinde yer alan milyonlarca çalışan, emekli olacakları tarihi dört gözle beklerken, bir yandan da
emekli olabilmek için kanunen gerekli şartların neler olduğunu da sorguluyor.
Normal şartlarda ne zaman emekli olunabilir?
Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile Emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor.
Sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor.
Emeklilik durumu çalışanların statülerine göre, yani SGK’lı (4-a), Bağ Kur’lu (4-b) ya da devlet memuru (4-c) olma durumuna göre farklılar oluyor. Her bir statü içerisinde bulunanların devlet tarafından belirlenen şartları yerine getirmesi bekleniyor.
İşte hesaplama ekranı
SGK’lılar için emekli olma şartlarını Sigorta başlangıç tarihi belirliyor. İlk sigorta girişinize göre emeklilik yaşınız ve ödeyeceğiniz prim miktarı belli oluyor.
Emeklilik Yaşı Hesaplama Tablosu (Erkek – Kadın)
SSK, SGK, Bağkur erkek kadın emeklilik yaşı hesaplama, SGK’ya bağlı olarak çalışanların prim ödemesi ve emeklilik sürelerinin aynı olmaması sebebiyle 4A, 4B ya da 4C emeklilik hesaplamaları farklılık gösteriyor.
SGK Emeklilik Prim Gün Sayısı Nasıl Belirlenir?
Ülkemizde SSK, SGK emeklilik hesaplaması için sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısı gibi bilgiler baz alınır.
Prim gün sayısı hesaplanması emeklilik statüsüne ve sosyal güvenlik sistemine dahil olunan güne göre değişiklikler gösterir. Farklı durumlar için doldurulması gereken farklı prim gün sayıları bulunmaktadır.
Kimler 4/A Statüsünde Sigortalı Olabilir?
4/A statüsünde sigortalı kişiler bir hizmet sözleşmesiyle, bir yahut birden fazla işverenin yanında çalıştırılan, 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının A bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılırlar.
Normal şartlarda ne zaman emekli olunabilir? İşte hesaplama ekranı
Kimler 4/B Statüsünde Sigortalı Olabilir?
4/B statüsünde sigortalı kişiler kanuna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, kendi işyeri olan avukat, doktor, mimar gibi ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler, eski adıyla Bağkur yeni adıyla 4B kapsamında sigortalı olarak sayılmaktadır..
Kimler 4C Statüsünde Sigortalı Olabilir?
4/C statüsünde sigortalı kişiler Kamu idarelerinde; 4/A’lı (SSK) olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4A (SSK) kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar, ayrıca 4A ve 4B’li olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4A kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun 86. maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, 4C’li sigortalı olarak sayılmaktadır..
Bununla da ilgilenebilirsiniz: