Yayınlanma: 14 Eylül 2022 16:07
Güncellenme: 17 Ocak 2025 19:46
Saçkıran (bilimsel adı, alopesi areata), dermatolojik bir rahatsızlıktır ve saç, kirpik sakal ve kaş gibi bölgelerin lokal olarak dökülmesi olarak düşünülebilir. Saçkıran daha çok gençlerde ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde, kadınlara kıyasla daha fazla karşılaşılır. Saçkıran daha çok 40 yaş altında meydana gelmektedir.
Saçkıran genel olarak karakteristik ve farklı şekillerde saç derisinde kendini göstermektedir. Saçkırandan etkilenen bölgede cilt sağlıklı olmasının yanı sıra ciltte iltihabı bir durum da söz konusu olamaz. Saç dökülmesi çoğunlukla kafa derisinde başlamaktadır. Kişilerde kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüylerinde saçkıran olabilir. Ayrıca tırnak yapısında da değişiklikler meydana gelebilir. Hastalığın gidişatı genel olarak değişiklik gösterebilir ve tekrarlayabilmektedir.
Günümüzde saçkıran hastalığı çok fazla görülmektedir. Özellikle erkeklerde görülen saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Saçkıran hastalığının kesin olmamak ile birlikte otoimmün nedenlerden kaynaklandığı da tespit edilmiştir.
Saçkıran hastalığında erken teşhis çok önemlidir ve hastalık tedavisinde steroid türevli ilaçlar kullanılması gerekmektedir. Gerekli olduğu takdirde, kafa derisine ilaç enjekte edilmesi de gerekmektedir.
Özellikle genetik faktörler, stres, psikolojik problemler, yaşlanma ve beslenme eksiklikleri nedeni ile saçkıran ortaya çıktığı görülmektedir. Genetik faktörler harici, diğer durumlardan uzak durarak; saçkıran rahatsızlığını göreceli olarak engelleyebilirsiniz.
Saçkıranı ortadan kaldırmak için doğal yöntemler kullanılabilir. Özellikle sarımsak, soğan ve limon kürü saçkıran hastalığının tedavisinde kullanılır. Bu üç malzeme karıştırılıp kafa derisini uygulanır. Yaklaşık 20 dakika bekletilen kür iyice ılık su ile durulanır.
https://twitter.com/Hcmtt/status/1210100852251340800?s=20&t=53zpOAof14Rq2oP3Dc0HTg Bunlara da göz atmak isteyebilirsiniz: