Yayınlanma: 11 Temmuz 2023 18:47
Güncellenme: 22 Kasım 2024 06:04
Arı sokması sonrasında bölgede kaşıntı olabilir. Çocuklarda arı sokmasi sonucunda hemen müdahale edilirse ağrı daha az, iyileşme daha hızlı olacaktır.
Özellikle yaz aylarında çocuklarda ve yetişkinlerde sıklıkla arı sokması durumuyla karşı karşıya kalınabiliyor. Eğer kişinin alerjisi varsa özellikle erken teşhis hayat kurtarıcı nitelikle oluyor. Alerji olmayan vakalarda genellikle arı soktuktan sonra uzak bir kızarıklık oluşurken, ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar birkaç gün içerisinde kayboluyor.
Arı soktuktan kısa süre sonra kişide ürtiker (kurdeşen), anjiödem (kurdeşenin tehlikeli olanı) ve anaflaksi (aniden fenalaşma) gibi alerjik belirtiler oluşabilir.
Arı alerjisi belirtileri hemen olabildiği gibi 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Boğazda ödem, ses kısıklığı, nefes darlığı, şokla birlikte dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilir.
Arı sokmasi durumunda genellikle arının iğnesi içeride kalır. Deride bırakılan zehir kesesi vücuda toksik bir sıvı verir. Vücuda pompalanan bu zehir birkaç dakika içerisinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İğne ne kadar bölgede kalırsa zehir o kadar çok yayılır. Bu nedenle arı sokmasi durumundan hemen sonra bir cımbız yardımıyla iğneyi çıkartabilirsiniz. İğneyi sıkmadan çıkarmalısınız aksi takdirde keseyi patlatırsanız zehir daha hızlı yayılabilir.
Arının soktuğu bölge soğuk su ve sabun ile yıkanmalıdır.
Şişliği indirmek için bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
Alerji tedavilerinde kullanılan antihistaminik etkisi olan ilaçlar şişlik ve kaşıntı, antienflamatuvar etken maddeli ibuprofen gibi ilaçlarda ağrı kesici olarak kullanılabilir.