Yayınlanma: 12 Temmuz 2023 17:52
Güncellenme: 19 Kasım 2024 19:03
Güneş yanıkları uzun süre güneş ve UV kaynaklarına maruz kalınması sonucu oluşan cilt yüzeyindeki koyu lekeler ve içi su dolu noktalar olarak ifade edilir.
Cildin yoğun olarak güneşe maruz kalmasıyla oluşan güneş yanığı yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Açık cilt rengine sahip bireyler ve çocuklar yanık için risk grubunda yer alırılar.
Vücutta görülen kırmızı bölgeler (Gergin, kırmızı renkli ağrı veren yanıklar)
Ciddi yanıklarda ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur.
Bulantı ve kusma, baş ağrısı, ateş, titreme varsa ısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması çok önemlidir.
Cildin soğutulması güneş yanıklarında ilk adımdır. Buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Yanık sebebiyle kişi su kaybedecektir bu nedenle bol su tüketimi önemlidir. Yanık bölgelere günde birkaç kez nemlendirici jeller ve losyonlar uygulamak sıvı kaybını minimumda tutmaya ve gerginliği almaya yardımcı olur.
Halk arasında deniz yanığı olarak adlandırılan güneş yanığı için soğuk duş, soğuk suya batırılmış havlu kullanılabilir.
Güneş yanığına iyi gelen krem E vitamini veya aloe içeren yatıştırıcı, alkolsüz bir nemlendiricilerdir. Nemlendirici sık sık sürülerek oluşan gerginlik ortadan kaldırılır.
Güneşte yanmanın iyileşme süresi 1 haftada gerçekleşir. Ancak daha ileri yanıklar 2 haftayı aşabilir. Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma döneminin ardından gerçekleşir.