Yayınlanma: 10 Temmuz 2023 19:58
Güncellenme: 18 Ocak 2025 00:35
Anne ile bebek arasında oluşan bu kordonun bebeğin beslenmesi ve gelişmesi için gerekli olan önemli besin maddelerini ve oksijen gibi gazları taşırken zararlı atıkların da fetüsten uzaklaşması, anne ile bebek arasında adeta köprü görevi gören işlevleri vardır.
Kordon kanı yani bir diğer adıyla plasenta kanı plasenta ve göbek kordonu içerisinde dolaşan kan olarak tanımlanır.
Son yıllarda yenidoğan kordon kanının saklanarak ileride çıkabilecek hastalıklarda otolog kemik iliği nakli amacıyla kullanılması konusu ülkemiz ve dünya gündeminde sıkça yer almaktadır. Yapılan bazı çalışmalar kök hücrelerin genetik bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları, lösemi ve lenfoma gibi kanserler ile nörolojik sağlık sorunları başta olmak üzere 70’ten fazla sağlık sorunun tedavisinde koron kanı kullanılabileceğini göstermektedir.
Kordon kanı doğumdan hemen sonra uzman doktorlar tarafından steril bir ortamda gerçekleştirilir. Toplama işlemi sırasında uzman doktor bebeğin göbek bağını keserek özel bir iğne yardımıyla kordon kanını özel bir torbaya toplar. Doktor işlem sırasında bebeğe herhangi bir zarar vermeden kan toplama işlemini hızlı bir şekilde bitirir.