Yayınlanma: 4 Temmuz 2023 23:44
Güncellenme: 21 Kasım 2024 17:37
Kabızlık günümüz dünyasının en çok karşılaşılan sağlık sorunları arasında bulunur. Sağlıklı bir yetişkin gün içerisinde en az 1 defa, hafta içerisinde ise en az 3 defa dışkılamalıdır. Bu yolla kalın bağırsaklar görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmeyi sürdürecektir. Kabızlık, oldukça yaygın karşılaşılan bir sindirim sistemi problemidir. Özellikle tiroid hastalıkları, yetersiz posa tüketimi, hareketsiz bir yaşam şekli, yetersiz sıvı alımı, depresyon, yüksek stres, alkol alışkanlığının bulunması, hormon düzensizlikleri, demir yetersizliği ve tansiyon hastalıkları gibi sebeplerle oluşur.
Kabızlığın kendini tekrarlaması ve bu rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkan diğer şikayetleri gidermek için, beslenme ve yaşam şeklinin yeniden düzenlenmesi gerekir. Muz, insan sağlığı için sayısız yarar taşıyan bir meyvedir. Bu yüzden uzmanlar, düzenli olarak muz tüketilmesini tavsiye ederler. Pek çok insan tarafından sevilerek tüketilen muz, vücudun enerji miktarını arttırır. Bunun yanında içinde barındırdığı zengin mineral, vitamin ve lif oranıyla vücudun günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yardımcı olur. Tüm bu faydalarla beraber muzun tek olumsuz yanı, bağırsak hareketlerini yavaşlattığı için kabızlığa da sebep olmasıdır. Ancak şöyle bir durum var ki, yeşil yani olgunlaşmamış ham muzun içerisinde sindirimi zorlayacak miktarda nişasta bulunduğu için kabız yapma ihtimali çok daha yüksek seyreder. Yanı sıra olgunlaşmış muz ise, çözünür lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır. Özellikle bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrolü yapmak faydalı olacaktır.
İncir, bağırsakların işlevlerini yerine getirmesini kolaylaştıran bir meyve olarak bilinir. Kabızlık probleminizle doğal yollardan mücadele etmek için geceden 3 tane kuru inciri bir bardak suda bekletin. Sabah uyanır uyanmaz bu suyu için. Sonrasında da incirleri yiyin. Bu yöntem ile sindirim problemlerinizi büyük oranda azaltmanız mümkün olacaktır.