Sevilerek Yenilen Avokado Meyvesinin Çekirdeği Nasıl Fidelenir?
İçerisinde bulundurduğu beta-sitosterol sayesinde kalp dostu olan ve insana bir çok faydası bulunan Avokado meyvesinin çekirdeğinden avokado fidesi elde edebilirsiniz. Bu popüler meyvenin çekirdeğini nasıl fide olarak yetiştirebileceğinizi ve bakım şartlarını sizler için derledik.
Avokado ağacının yapısı ve genel özellikleri;
Avokado ağaçları 6 – 6.5 civarında PH seviyesine sahip nötr veya hafif asidik toprakları sever, sığ kök yapısına sahip orta-irilikte bir ağaçtır. Tropik bir meyve olduğundan güneşle arası çok iyidir, sert kışa dayanıksızdır. Akdeniz Bölgesi iklim koşulları sebebiyle bu bitkinin yetiştiriciliği için öne çıkmaktadır.
Avokado meyvesinin çekirdeği nasıl filizlendirilir;
Avokadonun meyvesinden ayrılan çekirdeğinin dış kabuğu kendini atana kadar bir kenarda bekletilir. Kabuk elinizle soyulmaya başladığında soyulur. Ardından iki yöntem ile çekirdeğinizi filizlendirebilirsiniz. Öncelikle çekirdeğinizin üç kenarına kürdan batırıp, sivri kısmı yukarı bakacak ve yarısı suya batacak şekilde su dolu bir kaba koyabilirsiniz. Ya da orta boy bir saksıya toprak alarak hafifçe açtığınız çukura (çekirdeği gömmeyeceksiniz) yine sivri kısmı yukarı bakacak şekilde çekirdeği koyup etrafına hafifçe toprakla kapatabilirsiniz. 18-20 derece sıcaklık ve rüzgar olmayan ortamda toprak kurudukça su vererek çekirdeklerinizin cinse bağlı olarak yaklaşık 1 ay gibi bir sürede çatlayarak filiz verdiğini göreceksiniz. Yaklaşık 15-20 santime ulaşan ve kök salan fidelerinizi suda yetiştirdiyseniz artık orta boy bir saksıya köküne zarar vermeden alabilirsiniz.
"Yetiştirdiğim fideden meyve elde edebilir miyim?"
Bir fidenin meyve verebilmesi için 5 ila 13 yıl arasında ciddi bir süre geçmesi gerekmektedir. Ziraat Mühendisleri bazı türlerin iki fide olacak şekilde yan yana dikilmesinin ardından meyve verdiklerini ifade ederken, kimi türlerin meyve için aşılanması gerektiğini ifade etmiştir. Dünyada yaklaşık 500 adet avokado çeşidi olduğu söylenmektedir.