Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir? Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Soğuk Algınlığı (Nezle) virüsler tarafından meydana getirilen bir burun, boğaz hastalığıdır. Uzmanlar 200’den fazla farklı virüsün kişilerde nezleye yol açtığını açıklamaktadır. Hastalığı meydana getiren başlıca virüsler; rinovirüsler, coronavirüsler, adenovirüsler ve RSV olarak ifade edilir.
Soğuk algınlığı (nezle) sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bu hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadar sürmektedir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır. Fakat nezle gribe göre daha hafif seyreden bir hastalıktır. Nezle ile grip arasındaki en büyük fark gripte burun akıntısı olmamasıdır. Gripte en çok gözlemlenen yan etkilerden birisi ise ateştir.
Nezle belirtileri:
- Boğaz ağrısı
- Boğazda yanma
- Burun akıntısı
- Burunda tıkanıklık
- Hapşırma
- Kuru öksürme
- Gözlerde sulanma ve yanma hissi
- Kulaklarda dolgunluk
- Baş ağrısı
Soğuk algınlığı (nezle) semptomlarını hafifletmek için bazı yöntemler bulunmaktadır. İlk sırada evde bolca dinlenmek, bol su içmek ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri bolca tüketmek gelmektedir. Yanı sıra boğazı ısıtacak sıcacık bitki çaylarının tüketimi soğuk algınlığı tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. (nane limon, ıhlamur, papatya)
Aile bireylerine bulaşmasını önlemek için biraz daha izole kalmak, ortak tuvalet ve lavabolarda hijyen kurallarına uymak, mümkünse havluları ayırmak ya da tek kullanımlık peçeteler kullanmak, kalınan odayı sık sık havalandırmak, mümkünse nemlendirmek diğer önemli detaylar olarak ifade edilmektedir.
Grip nasıl geçer?
Öksürük, halsizlik, yüksek ateş şikayetleriyle özellikle soğuk havalarda ve özellikle mevsim geçişlerinde görülen grip, influenza A ve B virüslerinin sebep olduğu bir enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır.
Belirtileri;
- Ateş yükselmesi
- Tıkalı burun veya burun akıntısı
- Bazı kişilerde şiddetli olabilen ağrılar
- Yorgunluk hissi
- Baş ağrısı
- Soğuk terleme, titreme
Grip tedavisi ihmal edilmemeli ve bir doktora başvurulmalıdır. Gripte yaşanan ateşin düşürülmesi için doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü ile yüksek ateş kontrol altına alınmalıdır. Ateş düştüğü taktirde doktor tarafından verilen grip ilaçlarının alınacağı gibi, vitamin takviyeleri ve boğazı yumuşatmak için bitki çayı ve pastillerden faydalanabilir.
Soğuk algınlığı ilaçları nelerdir?
Soğuk algılığında (Nezle) bazı ilaçlar en sık tercih edilenler arasındandır.
Nazal dekojestanlar-Burun spreyleri; Ekonjestanlar, fenilefrin nazal, oksimetazolin nazal, fenilefrin oral, psödofedrin içeren ilaçlar soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır.
Bu ilaçlar reçetesiz de satılan ilaçlardır. ‘’
Ancak doktor kontrolünde kullanılması daha doğrudur.’’ Soğuk algınlığı ilaçları hap olarak da şurup olarak da tavsiye edilebilir.
Burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısına ne iyi gelir?
Soğuk algınlığı, alerji, grip gibi hastalıklar ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilmektedir.
Burun akıntısına buhar banyosu iyi gelmektedir. Bol miktarda sıvı almak, sıcak bitki çayları tüketmek yaşanan burun akıntısını hafifletecektir.
Ilık nemli bir bez yüz ve burun bölgesine tampon hareketlerle bastırılarak burun akıntısı hafifletilebilir. Doktor tarafından altta yatan nedene yönelik reçete edilen antihistaminik, dekonjestan ve steroid maddeler içeren çeşitli ilaç ve spreyler burun akıntısının geçmesine yardım eder.
Alerjik ya da vazomotor rinite bağlı akıntıyı durdurmak için tetikleyici ajanlar tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. (Örneğin parfüm, temizlik malzemeleri, kedi tüyü vb.)
Alerjik rinit, halk arasında bilinen adı ile saman nezlesi; bağışıklık sisteminizin nefes yoluyla vücudunuza aldığınız maddelere (polen gibi) aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan alerjik bir reaksiyondur. Alerjik rinit hastaları arka arkaya hapşırma krizlerine girebilmektedir. Bahar aylarının gelmesi ile daha sık görülmektedir. Bitkisel tedavilerle bu rahatsızlık hafifletilebilse de, uzman doktorlar tarafından verilecek alerji ilaçları daha etkili bir çözüm sağlamaktadır.
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!