Türk Kültüründe Yaygın Olarak Kullanılan Kına Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kına özellikle Arabistan‘da yetişen kına ağacının yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile elde edilen bir toz olarak bilinmektedir. Antik çağdan beri cilt, saç ve tırnakları, ayrıca ipek, yün ve deriyi boyamak için kullanılan kınanın keskin bir kokusu vardır. Turuncuya çalan kırmızımsı hoş bir rengi olan kına güzellik ve tedavi gibi amaçlarla halen sık sık kullanılmaktadır.
Özellikle cilt, saç ve tırnak sağlığı bakımından değerli faydaları olan kınanın sürüldüğü bölgenin ağrılarını hafiflettiği de görülmüştür. Bu bitki, bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta olup içeriğindeki besin maddeleri sayesinde cildin kalınlaşmasını sağlamaktadır. İnce ciltlerde ortaya çıkan dökülmelerin önlenmesine de iyi gelmektedir. Saçlara yakılan kınanın saçı beslediği ve tellerini kalınlaştırarak daha az kırılgan hale getirildiği ifade edilmektedir. Ayrıca saçın parlaklığını da önemli ölçüde arttırır.
Bu bitkinin PH değerini dengeleyici özelliği sayesinde saç derisindeki kuruluğun ortadan kalkmasına ve kepek sorununa iyi geldiği bilinmektedir. Kına, saç köklerini sağlamlaştırmakta olup saç çıkmasına sağlık bir zemin hazırlamaktadır. Kimilerinin ayaklarına yaktıkları kınalar mantar ile mücadelede önemli bir rol almaktadır. Ayakları çok terleyen kişilerinde terleme problemini hafiflettiği bunun yanında koku problemini de ortadan kaldırdığı görülmüştür. Açık yaraların, mikrop kapanmasını engellerken ve güneş yanıklarına iyi gelmektedir. Müslüman ülkelerde kınanın dini açıdan önemli bir yeri vardır. Bu bitki şifa kaynağı olarak nitelendirilmektedir.